Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈρχεται το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το β’ εξάμηνο

Έρχεται το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το β’ εξάμηνο

Με κλειδωμένη πλέον την ημερομηνία διενέργειας και των δεύτερων βουλευτικών εκλογών, ξεκαθαρίζει το τοπίο και όσον αφορά στον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίων Χρέους για το β’ εξάμηνο.
Αμέσως μετά την κάλπη της 25ηςΙουνίου, θα δημοσιευτεί το πρόγραμμα με τις «κλειδωμένες» ημερομηνίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Με… σεβασμό στους βασικούς κανόνες (Αύγουστο και Δεκέμβριο δεν γίνονται επανεκδόσεις για τον μεν Αύγουστο λόγω διακοπών για τον δε Δεκέμβριο λόγω κλεισίματος χρονιάς) ο ΟΔΔΗΧ θα προγραμματίσει τουλάχιστον τέσσερις κύκλους επανεκδόσεων ελληνικών ομολόγων άρα δυνητικά μπορεί να έχουμε τέσσερις, οκτώ ή και 12 επανεκδόσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά αλλά και τη ζήτηση που θα εκδηλώσουν οι αγοραστές των ελληνικών τίτλων. 

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για φέτος έχει κλείσει, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει την επιτυχημένη πολιτική των επανεκδόσεων (θα γίνει ακόμη μια μέσα στον Ιούνιο με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του β’ τριμήνου) καθώς επιτυγχάνει ταυτόχρονα δύο στόχους. Πρώτον διευρύνεται το βάθος σε δημοφιλείς ελληνικές εκδόσεις και δεύτερον εξασφαλίζεται πρόσθετη ρευστότητα η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή μελλοντικών οφειλών με υψηλό κόστος. Το ότι θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα αμέσως μετά τις εκλογές δεν σημαίνει βέβαια ότι θα προχωρήσουν και όλες οι επανεκδόσεις. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες αυτές να είναι πολύ ευνοϊκές ειδικά αν αναδειχθεί κυβέρνηση από την κάλπη της 25ης Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι πιθανότητες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ