Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈλτον Χημικά: Η... άγνωστη βιομηχανία που είναι leader στη ΝΑ Ευρώπη

Έλτον Χημικά: Η… άγνωστη βιομηχανία που είναι leader στη ΝΑ Ευρώπη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην Ελλάδα της μνημειώδους αποβιομηχάνισης και της «πολεμικής» κατά της επιχειρηματικότητας όλες τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμη κάποιες – άγνωστες στο ευρύ κοινό – εξαιρετικής εξειδίκευσης εταιρείες που είναι leader στον κλάδο τους στη χώρα, αλλά και υπολογίσιμα μεγέθη στα Βαλκάνια. Μια τέτοια εταιρεία είναι και η Έλτον Χημικά, η οποία ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, το 1981 ενώ πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου στις 4 Αυγούστου του 2000.

Αποτελεί τη 2η σε μεγέθη εταιρεία στα Βαλκάνια στον κλάδο της, διανέμει μέρισμα όλα τα τελευταία χρόνια, είναι κερδοφόρα σε μόνιμη βάση ασχέτως συνθηκών, ενώ και στο χρηματιστήριο δείχνει ανθεκτική συμπεριφορά, αποτελώντας μέλος του Mid Cap τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, στοχεύει σε εξαγορά εταιρείας στην Κεντρική Ευρώπη, ώστε να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλειά της. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νέστωρ Παπαθανασίου.

Κύρια δραστηριότητα της Έλτον είναι η εμπορία πρώτων υλών, πρόσθετων χημικών και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία χρησιμεύουν ως πρώτες ύλες σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Οι τομείς εξειδίκευσης της εισηγμένης περιλαμβάνουν αγροτικά εφόδια, τρόφιμα, ποτά, ζωική διατροφή, καλλυντικά, απορρυπαντικά, φάρμακα, κατασκευές, δομικά υλικά, κεριά, πλαστικά, χρώματα, επεξεργασία νερού, μετάλλου, βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανικές εφαρμογές κ.α. Διαθέτει ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκια με περισσότερα από 7.000 προϊόντα, ενώ αριθμεί περισσότερους από 15.000 πελάτες.

Σήμερα ο όμιλος εξυπηρετεί όλο το φάσμα βιομηχανιών τελικών προϊόντων, ενώ διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους έκτασης 26.000 τ.μ. που υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου από σύγχρονα συστήματα διανομής παραγγελιών. Διαθέτει κέντρα διανομής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, αλλά και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών μεταφοράς ευρείας κλίμακας.

Έχει χτίσει ηγετική θέση στη διανομή ειδικών χημικών προϊόντων πρώτων υλών στη ΝΑ Ευρώπη, στην Ουκρανία και στην Τουρκία και κατατάσσεται πλέον στη λίστα των πενήντα μεγαλύτερων διανομέων χημικών στην Ευρώπη με βάση τη σχετική λίστα «Top 50 European Chemical Distributors» του ICIS.

Ιστορικό

Όπως προαναφέρθηκε ιδρύθηκε το 1981 και αρχικά δραστηριοποιούταν στον τομέα εμπορίας χημικών πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών. Το 1986 οι δραστηριότητές της επεκτείνονται στην εμπορία πρώτων υλών και ειδικών προϊόντων για τον κλάδο τροφίμων. Έτσι, ενεργοποιείται στους χώρους της αρτοποιίας, σοκολατοποιίας, γαλακτομικών, επεξεργασίας σταφίδας και αλλαντοποιίας, ενώ πολύ σύντομα ακολουθεί η δραστηριοποίηση στα οινολογικά προϊόντα.

Το 1989 τα γραφεία και η αποθήκη της εταιρείας μεταφέρονται σε ιδιόκτητες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κάτω Κηφισιά. Το 1990 δημιουργείται το τμήμα Πωλήσεων Βιομηχανικών Προϊόντων, με δραστηριοποίηση στην εμπορία πρώτων υλών για την παραγωγή χρωμάτων. Πολύ γρήγορα, το τμήμα εξαπλώνει τις δραστηριότητες του στον χώρο της εμπορίας προϊόντων για την παραγωγή απορρυπαντικών, βερνικιών, συγκολλητικών και μελανιών.

Λίγο αργότερα, το 1993 ενισχύεται η παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με την εγκατάσταση Γραφείου Πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη, το 1996, διπλασιάζεται σε έκταση ο αποθηκευτικός χώρος στην Κάτω Κηφισιά, ενώ το 1999 ολοκληρώνεται το κέντρο διανομής και γραφείων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που πλέον στεγάζει τις δραστηριότητες της Β. Ελλάδος.

Επέκταση στο εξωτερικό

Το 1997 έγινε η πρώτη συστηματική προσπάθεια διείσδυσης σε αγορά βαλκανικής χώρας, μέσω εξαγωγών των προϊόντων της εταιρείας στην Elton Corporation S.A στη Ρουμανία, ενώ το 2000 εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Elton Corporation S.A.

Η πορεία ενδυνάμωσης συνεχίζεται το 2000 με τη δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας υπό την επωνυμία Elton Corporation Ltd στη Σόφια Βουλγαρίας, ενώ την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 52% της «Μοσχολιός Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας Ανώνυμος Εταιρεία», μία από τις σημαντικότερες μονάδες του κλάδου. Το 2002 ίδρυσε θυγατρική στο Βελιγράδι, το 2012 ιδρύθηκε θυγατρική στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, ενώ το 2015 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της MARMARA CORP στην Κωνσταντινούπολη.

Πως διαμορφώνονται τα μεγέθη της εταιρείας

Οι ενοποιημένες πωλήσεις στο 9μηνο του 2020 κατήλθαν στα 96,19 εκατ. ευρώ έναντι 101,38 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 5,12%. Το μεικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου και της εταιρείας το 9μηνο του 2020 σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 16,62% και 15,89% αντίστοιχα (έναντι 15,59% και 15,54% του αντίστοιχου διαστήματος του 2019).

Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) στο 9μηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 6,865 εκατ. ευρώ έναντι 6,563 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,60%.

Διαθέτει ίδια κεφάλαια 54,86 εκατ. ευρώ, με το Βοοκ Value της μετοχής στα 2,05 ευρώ, ενώ το P/E εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 9-11. Ο δανεισμός της ανέρχεται στα 25,53 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ταμείο 3,8 εκατ. ευρώ, με το δείκτη δανειακής μόχλευσης το 0,396.

H μετοχή έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση στα 1,47 ευρώ που είναι νέα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 39,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτιμάται πλέον του 30% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξίας και πολύ περισσότερο από το πραγματικό εκτόπισμα και τις μελλοντικές προοπτικές που έχει ο όμιλος. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί 258 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία 122.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ