Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΆνοδο καταγράφουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε υψηλό ενάμιση μήνα σήμερα ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ ενώ τα αμερικανικά ομολόγα υφίστανται πιέσεις λόγω ανησυχιών ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ίσως αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από όσο έχει αφήσει να εννοηθεί.
Τα futures του αμερικανικό δείκτη S&P500 σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 0,3%, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψαν την Παρασκευή, με τα αντίστοιχα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq να είναι σχεδόν αμετάβλητα.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,8%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε μικρή πτώση, με τις αγορές στην Κίνα και την Αυστραλία να είναι κλειστές λόγω αργιών.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν σχεδόν αμετάβλητος αλλά παρέμενε κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Φεβρουαρίου και κοντά στο ιστορικό υψηλό που σημείωσε εκείνο τον μήνα, αν και ο όγκος συναλλαγών παραμένει χαμηλός καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη είναι κλειστά λόγω της Δευτέρας του Πάσχα των καθολικών.
Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των μισθωτών εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 916.000 τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο.
«Θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις τον Απρίλιο, καθώς άρχισαν να ξανανοίγουν τα εστιατόρια. Ο κόσμος αναμένει ότι θα υπάρξει εξομάλυνση της οικονομίας αργά ή γρήγορα αλλά ο ρυθμός της φαίνεται να επιταχύνεται», δήλωσε ο Κοΐτσι Φουτζισίρο, οικονομολόγος στην Dai-ichi Life Research.
Αν και η απασχόληση παραμένει κατά 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας χαμηλότερα από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2020, η επιτάχυνση της ανάκαμψης ενίσχυσε τις ελπίδες ότι όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορούν να ανακτηθούν έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Η προοπτική της επιστροφής σε πλήρη απασχόληση, από την άλλη, δημιουργεί ερωτήματα για το εάν η Fed μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια έως το 2023.
Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 0,186%, κοντά στο υψηλό οκτώ μηνών του 0,194% στο οποίο ανήλθε στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας επίσης σημείωσαν άνοδο, με τους 10ετείς τίτλους να φθάνουν το 1,725% στην Ασία σήμερα το πρωί.
Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης προσέφεραν στήριξη στο δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα κινείτο στο επίπεδο των 110,65 γεν, όχι πολύ μακριά από το υψηλό έτους της Τετάρτης στα 110,97 γεν. Το ευρώ διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1752 δολάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση, μετριάζοντας τα κέρδη που κατέγραψαν στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά την απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει σταδιακά κάποιες από τις μειώσεις στην παραγωγή μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά 1,4% στα 60,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το μπρεντ σημείωσαν πτώση 1,4% στα 63,95 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ