Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρ. Ταραντίλης: Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής...

Χρ. Ταραντίλης: Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών

Στους τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να συμβάλλει στην πράξη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη βιωσιμότητας, αναφέρθηκε ο εταίρος της Ernst and Young (EY), καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στη θεματική «Ψηφιοποίηση, Έξυπνες Πόλεις και Έξυπνη Ύπαιθρος» του συνεδρίου Green Deal 2024.

Ο κ. Ταραντίλης αρχικά επικεντρώθηκε στο θέμα της επίτευξης βιωσιμότητας στον τομέα της γεωργίας και της χρήσης υπολογιστικών μοντέλων ΤΝ για τη διαχείριση και τη μείωση της αλόγιστης χρήσης των υδάτινων πόρων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που έχουν συλλεγεί από διαφορετικές πηγές (πχ δεδομένα εδάφους, καιρού, τύπου και απόδοσης καλλιεργειών) βοηθά στη δημιουργία αξιόπιστων προβλέψεων για την ποσότητα της ζήτησης νερού που θα απαιτηθεί για άρδευση, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, μίλησε για τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης διαρροών και πρόβλεψης βλαβών σε δίκτυα ύδρευσης μέσω της ανάλυσης δεδομένων ροής νερού, θερμοκρασιών του νερού και των σωλήνων καθώς και της πίεσης στο δίκτυο, πριν αυτές οι διαρροές εξελιχθούν σε σοβαρές και προκαλέσουν σημαντική σπατάλη υδάτινων πόρων.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση της ΤΝ για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εικόνες που συλλέγονται από δορυφόρους και drones, μέσω των οποίων η ΤΝ αντλεί πληροφορίες για την ανάπτυξη ασθενειών και παρασίτων στις καλλιέργειες, τη σύνθεση του εδάφους και τις θρεπτικές ανάγκες των καλλιεργειών, προτείνοντας τη χρήση λιπασμάτων με ακρίβεια, αποκλειστικά εκεί που κρίνεται αναγκαίο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ταραντίλης μίλησε για τη δυνατότητα της ΤΝ να διαμορφώνει τις συνθήκες των θερμοκηπίων, όπως τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη φωτεινότητα, και να προσαρμόζει τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της απόδοσης της καλλιέργειας, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ακολούθως, ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε πώς η ΤΝ, εξοπλίζοντας ρομποτικά συστήματα, μπορεί να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην αναγνώριση και την κατηγοριοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, στη διαλογή των απορριμμάτων, με υψηλή ακρίβεια και ταχύτερα από τον άνθρωπο.

Κλείνοντας, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στους τρόπους που η ΤΝ μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των στρατηγικών αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών, δίνοντας έμφαση στην πρόκληση πλημμυρών και πυρκαγιών. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, υπογράμμισε ότι η ΤΝ μπορεί να αναλύσει μεγάλους όγκους καιρικών και γεωγραφικών δεδομένων με σκοπό την αναγνώριση συσχετίσεων μεταξύ αυτών των δεδομένων και της πιθανότητας να συμβεί νέα πλημμύρα, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη προειδοποίηση και τον προσεκτικό σχεδιασμό της πρόληψης της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις αρχές πολιτικής προστασίας η χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των υδάτων, της βροχόπτωσης και άλλων κρίσιμων παραμέτρων για την εκδήλωση πλημμυρών. Αντίστοιχα, η συλλογή δεδομένων από δορυφόρους, drones και αισθητήρες βοηθά τα συστήματα ΤΝ να αναγνωρίζουν έγκαιρα πυρκαγιές σε πολύ αρχικό στάδιο, επιτρέποντας την ταχύτερη και, άρα, την αποτελεσματικότερη αντίδραση για τον έλεγχο και την εξάλειψη μιας πυρκαγιάς.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ