Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου και ένα από τα πιο «τρανταχτά» στην Ευρώπη στον κλάδο των ΑΠΕ ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τη μεταβίβαση του 70% της Τέρνα Ενεργειακή στο επενδυτικό σχήμα Abu Dhabi Future Energy Company PJSC (Masdar), έναντι 1,66 δισ. ευρώ. Φυσικά η συναλλαγή έχει και συνέχεια, καθώς επίκειται δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπολοίπου 30%, πάντα στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβληθεί η δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 30% της Τέρνα Ενεργειακής, πάντα στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή, με το σύνολο της συναλλαγής να φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ, που μαζί με το δανεισμό θα ανέλθει σε Enterprise Value στα 3,2 δισ. ευρώ.
Ήταν ένα πολυσχιδές και πολυσύνθετο deal, καθώς η αποτίμηση τόσων δεκάδων έργων ΑΠΕ και όλων των υπολοίπων ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία, παρόμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά. Ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, μετά από διαπραγματεύσεις πάνω από ένα χρόνο με διάφορους επενδυτές από όλο τον κόσμο, πέτυχε ένα deal σε εξαιρετική τιμή, καταφέρνοντας να πείσει τους Άραβες για το «χρυσάφι» που κουβαλούν οι ελληνικές ΑΠΕ και τις προοπτικές που έχουν.
Ο κ. Περιστέρης θα παραμείνει στο τιμόνι της Τέρνα Ενεργειακής για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο manager το DNA της συγκεκριμένης επιχείρησης, ενώ θα ετοιμαστεί σταδιακά η διάδοχη κατάσταση. Παράλληλα, θα μείνει και κατασκευαστικός partner της εταιρείας, καθώς η Τέρνα Κατασκευαστική θα αναλαμβάνει όλες τις νέες εργολαβίες που θα κάνει η Τέρνα Ενεργειακή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στην ουσία η Masdar αποκτά το σύνολο των ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακής, πλην απορριμάτων και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που παραμένουν στη μητρική. Παράλληλα, υπάρχει option μελλοντικής συμμετοχής της ΓΕΚ Τέρνα σε άλλα πράσινα έργα της πωληθείσας εταιρείας υπό το νέο καθεστώς, όπως αντλησιοταμίευσης, υδροηλεκτρικά, αιολικά κ.λπ.
Μεγάλοι στόχοι
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο από το Abu Dhabi θα φέρει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και διεθνή τεχνογνωσία για να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία στοχεύει σε 6 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2029. Η Masdar αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία ΑΠΕ παγκοσμίως, έχοντας ήδη παρουσία σε 40 χώρες, ενώ θα χρησιμοποιήσει την Τέρνα Ενεργειακή ως την κύρια αιχμή επέκτασης δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Άλλωστε, ο στόχος των Αράβων είναι να φτάσουν στα 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. δολάρια.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
H Masdar θα αποκτήσει μόνο τις δραστηριότητες ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα περάσουν στη μητρική, δηλαδή στην ΓΕΚ Τέρνα. Θα γίνει απόσχιση του κλάδου Κατασκευής Δημοσίων Έργων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Έργων ΣΔΙΤ. Περιουσιακό στοιχείο του κλάδου είναι και το εργοληπτικό πτυχίο 6η τάξης. Ο κλάδος θα εισφερθεί στη θυγατρική «Τέρνα Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων», η οποία εξαγοράζεται από τη μητρική.
Επίσης, αποφασίστηκε και η απόσχιση του κλάδου Έργων Υποδομής Υψηλής Ευρυζωνικότητας. Η Τέρνα Ενεργειακή συμμετέχει με 50,10% στην εταιρεία Τέρνα – Fiber η οποία έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο έργο Ultra -Fast Broadband του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης για 491.000 συνδέσεις σε τέσσερις γεωγραφικούς τομείς της χώρας. Ο κλάδος θα εισφερθεί στην υπό σύσταση εταιρεία «Εργα Υποδομής Ευρυζωνικότητας Μονοπρόσωπη ΑΕ» η οποία επίσης περνά στη μητρική ΓΕΚ Τέρνα.
Δικαίωμα για το μέλλον
Επιπλέον, μέσα στη συμφωνία είναι το δικαίωμα της ΓΕΚ Τέρνα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% της συμμετοχής της Εταιρείας σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος 3.0 GW περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, ενώ η περίοδος αυτή ενδέχεται να παραταθεί. Οι εν λόγω αγορές θα υλοποιηθούν με τη μορφή πώλησης μετοχών εταιρειών που ανήκουν σήμερα εν όλω ή εν μέρει στην Τέρνα Ενεργειακή (ή που πρόκειται να συσταθούν από αυτή) για τους σκοπούς αυτούς.
Και αυτό γιατί η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα (call option) να αγοράσει το 50% σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμιευτικά, υπεράκτια) συνολικής ισχύος 3 GW, έχοντας συμπεριλάβει παράλληλα στους όρους της συμφωνίας την δυνατότητα να εξαγοράσει το 50% του εμβληματικού έργου της Αμφιλοχίας σε διάστημα εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής με προσυμφωνημένο τίμημα.