Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΙΣΜΟΙΤι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον πιθανό σεισμό στην Τουρκία

Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον πιθανό σεισμό στην Τουρκία

Σε κατάσταση αναμονής έχουν τεθεί στην Τουρκία, Αρχές και πολίτες καθώς ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Δαρδανέλια χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους προάγγελο του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και τι συνέπειες θα επιφέρει.

«Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κων/πολη», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας: «Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν. Μέσα σε μια 5ετια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό.  Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».

Για την στατικότητα των κτιρίων ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Οι πινακίδες με το τσουνάμι δείχνει που πρέπει να πάει κανείς μετά τον σεισμό. Πρέπει να φύγει κάποιος αμέσως μετά την δόνηση, ούτε δευτερόλεπτο αργότερα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σεισμό. Αν γίνει το μέγιστο του σεισμού που περιμένουμε, το 1/3 των κτιρίων της Κων/πολης, τα παλιά κτίρια, θα πέσουν αμέσως».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ