Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Για τις νέες αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που εξετάζονται μίλησε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» .

«Ο νόμος αυτός καθεαυτός για την φορολόγηση των ελ. επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι μια κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που την πιστεύουμε και θα την εφαρμόσουμε. Αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο διευρύνει την φορολογική βάση, σταματούν να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και μπαίνουν στο «παιχνίδι» της φορολόγησης και οι ελ. Επαγγελματίες. Ζητάμε κάτι το πάρα πολύ απλό: να πληρώνουν έστω τον φόρο που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς κυλούν οι φορολογικές δηλώσεις, είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 26 Ιουλίου. Θα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και εφόσον υπάρξουν ορισμένες αδικίες, αν υπάρξουν, θα κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί. Μπορεί να είναι στον τζίρο ή στις προσαυξήσεις λόγω των ατόμων που απασχολεί κάποιος επαγγελματίας κτλ.».

Και συνέχισε: «υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που πολλοί επαγγελματίες δεν τις γνωρίζουν. Γι΄αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες μεταβλητές, και τα λαμβάνουμε όλα υπ’ όψιν μας».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος θεσπίζει τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Όσοι αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ελέγχονται από ΑΑΔΕ έως πέντε χρόνια πίσω, ενώ παράλληλα ελέγχονται και περιουσιακά στοιχεία μελών της  οικογένειάς τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, 45% κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ ένας στους 4 «έπιασαν» τα τεκμήρια εισοδήματος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ