Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική EDITOR'S PICKS Τα 10 μέτρα για τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- Γράφει...

Τα 10 μέτρα για τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών αλλά και όλοι οι πληττόμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν τα ενοίκιά τους από τους ενοικιαστές –όχι για το ποσό που κουρεύτηκε αλλά για το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί από τους ενοικιαστές- δεν θα φορολογηθούν για τα ανεσίπρακτα ποσά αρκεί να αποστείλουν ένα εξώδικο. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να γίνει αγωγή.

Οι σύζυγοι αποκτούν δεύτερη ευκαιρία για να υποβάλλουν ξεχωριστά τις φορολογικές τους δηλώσεις εφόσον το θελήσουν καθώς δίνεται πρόσθετο περιθώριο χρόνου έως τις 6 Μαίου.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Είναι τα κυριότερα από τα 10 μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αμέσως μετά το Πάσχα.

Ουσιαστικά, η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι ολοκληρώνεται. Ακόμη και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες οπότε όλοι οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα που θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» με την τροπολογία η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, είναι τα εξής:

1.Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2.Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

3.Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

4.Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

5.Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

6.Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

7.Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

8.Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

9.Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

10.Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ