Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Συνάντηση Λ. Μενδώνη -Charbel Wehbi:Η πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας -Λιβάνου

Συνάντηση Λ. Μενδώνη -Charbel Wehbi:Η πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας -Λιβάνου

H πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας – Λιβάνου, ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Charbel Wehbi, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: “Τα στοιχεία του κοινού παρελθόντος, και φυσικά ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι απολύτως θετική και ανοικτή σε οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία “.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ελληνική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια που προκλήθηκαν στην Βηρυτό κατά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020. Σε επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Λιβανέζου ομόλογού της κ. Abbas Mortada έχει διατυπωθεί η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να συμβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της Βηρυτού.

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επανέλαβε την πρότασή της να αποσταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΠΟΑ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να γίνει προκαταρκτική εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και των ζημιών στα ιστορικά, διατηρητέα κτήρια. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Wehbi, ανέφερε ότι μεταξύ των κτιρίων αυτών συμπεριλαμβάνεται η βίλα Bestros, η οποία στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, αλλά και κτίρια της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία εδράζεται κατά κύριο λόγο στην πληγείσα περιοχή.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να επισπευσθεί η κατάρτιση της συμφωνίας για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, με στόχο να υπογραφεί κατά τη τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για το 2020, αλλά ανεβλήθη εξαιτίας της πανδημίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε να διοργανωθεί κοινή αρχαιολογική έκθεση των τριών χωρών- Ελλάδος Κύπρου Λιβάνου, η οποία να περιοδεύσει και στις τρεις χώρες.

Ο κ. Wehbi μετέφερε πρόσκληση στην Υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί σύντομα τον Λίβανο, ενώ η ίδια, με τη σειρά της, απηύθυνε μέσω του Λιβανέζου Υπουργού Εξωτερικών, πρόσκληση στον Λιβανέζο ομόλογό της κ. Abbas Mortada να επισκεφθεί την Ελλάδα.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ