Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣτο... μυαλό του Έλον Μάσκ

Στο… μυαλό του Έλον Μάσκ

Την ανάρτηση της λέξης «διαλεκτική» από τον Έλον Μάσκ στο Twitter σχολίασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

«Μέσα από τα ελληνικά ο Έλον Μάσκ δίνει την αρχική προέλευση της λέξης. Αυτό για μένα ως ανάγνωση σημαίνει ότι επιλέγει μία λέξη που έχει αίγλη, δύναμη, δηλωτικότητα και πολυσημία στην ερμηνεία της», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

«Η λέξη διαλεκτική είναι από το διαλέγομαι. Δηλαδή ανταλλάσσω ερωτήσεις και απαντήσεις. Κάνω μία συν-ζήτηση, μία συζήτηση από κοινού με κάποιον άλλον. Μία συζήτηση που είναι της αλήθειας, με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα. Και από την πρόθεση διά, η οποία δηλώνει αμοιβαιότητα δηλαδή δίνω και παίρνω. Δεν είμαι μόνος μου, δεν ακούω τον εαυτό μου και τη φωνή μου, αλλά ακούω και τον άλλον. Αυτό άλλωστε είναι η διαλεκτική τέχνη που ξεκινάει όπως έχει γίνει κυρίως γνωστό από τον Σωκράτη στους πλατωνικούς διαλόγους» εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Παράλληλα, σχολίασε πως “δεν ξέρω εάν ο Έλον Μάσκ θέλησε συνειδητά να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να ακούμε τα επιχειρήματα του άλλου, γιατί είναι και ένας περίεργος άνθρωπος. Δεν μας κάνει εντύπωση αν σκεφτούμε ότι ο Ζούκερμπεργκ μίλησε για το meta, θέλοντας να πει τι μπορεί να γίνει αυτό που είναι το σημερινό Facebook στην εξέλιξή του, πώς μπορεί να είναι κάτι μετά, δηλαδή πέρα από το υπάρχον, σε μία μετάβαση. Και ο Μπόρις Τζόνσον στον ΟΗΕ ξεκίνησε να λέει “πολλα τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει”. Έχω την αίσθηση, ότι όταν θέλουν να δώσουν μία αίγλη στον λόγο τους, μία βαρύτητα, μία δύναμη ίσως και να εντυπωσιάσουν, επιλέγουν ελληνικές λέξεις».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ