Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Την ώρα που στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον rotation από την πλευρά των επενδυτών που ρευστοποιούν κερδοφόρες θέσεις και επιλέγουν τίτλους που έχουν μείνει πίσω, ολοένα και περισσότερο βλέπουμε να βγαίνουν στο προσκήνιο και μετοχές μεσαίας αποτίμησης, αλλά εκπρόσωποι των small caps.

Ειδικά την εβδομάδα που παρήλθε, ενώ ο Γ.Δ. διόρθωσε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,25%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,79% και ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 3,86%, ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,24%, με αρκετούς τίτλους να έχουν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.

Η μετοχή της Profile Software ενισχύθηκε κατά 15,91% με διαρκή ιστορικά υψηλά, η AVAX κέρδισε 11,04%, η Premia Properties +9,76%, η Entersoft +7,92%, η Dimand +4,05%, η Intrakat +2,67%, ενώ θετικά έκλεισαν την εβδομάδα και μετοχές όπως Fourlis, Παπουτσάνης, Cenergy Holdings, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Epsilon Net, Ολυμπιακή Τεχνική, Ideal Holdings και ΕΥΑΘ.

Στις είκοσι μετοχές του Mid Cap πέρασε τζίρος 35,3 εκατ. ευρώ το πενθήμερο, επίδοση λίαν ικανοποιητική για τα δεδομένα του χώρου, που έως πρότινος δεν έκανε πάνω από 3-4 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ θυμίζουμε την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα ο χώρος είχε διακινήσει 45 εκατ. ευρώ, που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ.

Θυμίζουμε πως από το μεσαίο χώρο έχουν ξεκινήσει πολλά σημερινά blue chips όπως Mytilineos, Jumbo, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, ElvalHalcor και Σαράντης. Από τις 19 Ιουνίου, η Cenergy Holdings που έχει δώσει πολύ μεγάλα κέρδη κοντά στο 90% φέτος, με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και ρεκόρ μεγεθών, θα είναι μέλος του FTSE 25 στη θέση του ΟΛΠ.

Η μεγάλη εικόνα και τα deals

Γενικότερα η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει εξαιρετικά θετική, ευρισκόμενη σε γόνιμο και ενδιαφέρον στάδιο, καθώς πολλά deals ανακοινώνονται σε κλάδους όπως ενέργεια, υποδομές, κατασκευές και πληροφορική, ενώ μολονότι υπάρχει η «εκκρεμότητα» των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εντούτοις σύσσωμη η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό. Πολύ μεγάλες εκπλήξεις ανατροπής δεν αναμένονται στις προσεχείς εκλογές, με την αγορά να «παίζει» το σενάριο που προεξόφλησε μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαρτίου, οπότε τα επιχειρηματικά πλάνα, τα σχέδια και τα business plans εξελίσσονται στο ακέραιο.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το «κλείδωμα» της μεγαλύτερης επένδυσης του ομίλου Mytilineos στην ιστορία του, καθώς προχώρησε σε εξαγορά εταιρειών «καθαρής» ενέργειας στον Καναδά, μπαίνοντας πολύ δυναμικά σε μια καινούρια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία.

Επίσης η AVAX ανέλαβε κολοσσιαίο ενεργειακό έργο στη Ρουμανία αξίας 673,5 εκατ. ευρώ, η Motor Oil εξαγόρασε το 75% της εταιρείας φωτοβολταϊκών Unagi, στην πληροφορική συνεχίζονται τα αλλεπάλληλα deals καθώς τα κυρίαρχα σχήματα προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού ιδιωτικού και δημοσίου τομέα έως το 2026.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ