Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣπ. Θεοδωρόπουλος: Η ψήφος των Αμερικανών «σήμα» για στήριξη της παραγωγής στην...

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η ψήφος των Αμερικανών «σήμα» για στήριξη της παραγωγής στην Ευρώπη

«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ελπίζω να μας κινητοποιήσει και να δώσει ώθηση σε αυτούς που θέλουν περισσότερο Ευρώπη ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

« Η αμερικάνικη οικονομία ευημερεί, όμως λόγω της μεγάλης ακρίβειας που επικρατεί κι εκεί, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν βγάζει εύκολα το μήνα του και λόγω της ανασφάλειας που του δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές για το μέλλον του, αποφάσισε να ψηφίσει αντισυστημικά» ανέφερε και σημείωσε:

«Νομίζω ότι οι αμερικάνικες εκλογές μοιάζουν αρκετά με τις εκλογές του ‘15 της Ελλάδος. Ηταν μια θυμωμένη ψήφος από την πλευρά των Αμερικανών και όσους Νομπελίστες να βάλουμε να μιλήσουν και να τους εξηγήσουν τα προβλήματα τους δεν είχαν ανοικτά αυτιά να ακούσουν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτόν που τους έταζε ότι ‘εγώ το σύστημα θα το διαλύσω και έτσι εσύ θα έχεις καλύτερη ευημερία’. Και αυτός είναι ο λόγος που οι δημοσκόποι δεν μπόρεσαν να το αποτυπώσουν, όπως είχαμε και εμείς το ίδιο φαινόμενο το ‘15. Διότι οι θυμωμένοι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται, στις εκλογές δεν δηλώνουν εύκολα τις προθέσεις τους.

Η Ευρώπη

Κατά την παρουσία του στο Fortune CEO Initiative ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι που σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δράσης ώστε η Ευρώπη να κάνει το άλμα.

Για τα προβλήματα της Ευρώπης ο πρόεδρος του ΣΕΒ συγκεκριμένα είπε : «Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν αναλυθεί με σωστό και πλήρη τρόπο στην έκθεση Ντράγκι, η οποία μας είπε τρία πράγματα: ‘κύριοι η Ευρώπη όπως είναι δεν πάει πουθενά θα οδηγηθεί σε διάλυση εάν δεν αλλάξει’. Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν; Πρώτον η Ευρώπη να επενδύσει στο μέλλον της, στην παραγωγή. Να παράγει περισσότερα προϊόντα και μάλιστα τεχνολογικής αιχμής. Γι αυτό και προτείνει να επενδύονται κάθε χρόνο περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κάπου 800 δισ ευρώ το χρόνο. Παράλληλα η έκθεση λέει πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ευρώπη, να υπάρξει κοινό χρέος κτλ πρέπει να αλλάξουμε και και το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί πχ να συνεχιστεί η κατάσταση με το δικαίωμα βέτο κάθε χώρας σε κάθε απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Αυτά τα συστήματα του βέτο, μας είπε η έκθεση, έγινε την εποχή που ήταν 10 οι χώρες. Τώρα που είναι 28, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Άρα πρέπει να χωριστούμε σε χώρες δύο ταχυτήτων. Το πρώτο θέμα των 800 δισ είναι δύσκολο, γιατί επί τοις ουσίας ζητάμε να δανειστούν οι αξιόχρεες χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κτλ, και αυτά τα λεφτά μέσα από Ταμεία Ανάκαμψης να δοθούν σε όλους για να ανθήσει η Βιομηχανία. Επίσης και η δεύτερη πρόβλεψη της έκθεσης, να χωριστούν οι χώρες σε δύο ταχύτητες αυτό δεν είναι πολιτικά εύκολο να επιτευχθεί. Γι αυτό πιστεύω πως απ’ τη μελέτη Ντράγκι έχουμε μία καταπληκτική ανάλυση αλλά οι προτάσεις για λύσεις είναι πολύ δύσκολες. Γι αυτό και λέω πως ελπίζω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών να μας κινητοποιήσει. Ευτυχώς συζητείται η ατζέντα σε λίγες μέρες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και εκεί νομίζω ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα δώσουν μια ώθηση σε αυτούς που θέλουν περισσότερη Ευρώπη για να κάνουμε αυτά που πρέπει».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επίσης στάθηκε στην ανάγκη συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθούν οντότητες ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, επανέλαβε το αίτημα προς την κυβέρνηση για υπεραποσβέσεις ως μέτρο ώθησης των επενδύσεων.

Επίσης σημείωσε πως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού προσωπικού είναι η κινητοποίηση των νέων και των γυναικών ώστε να συμμετέχουν περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία και δευτερευόντως η μετανάστευση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ