Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡέυμα: Μηνύματα της αγοράς για άρση έκτακτων μέτρων

Ρέυμα: Μηνύματα της αγοράς για άρση έκτακτων μέτρων

Αλλαγή “παραδείγματος” ζητεί αγορά προμήθειας ρεύματος σε σχέση με το ασφυκτικό πλαίσιο ρυθμίσεων και έκτακτων κανόνω, που ήδη εδώ και καιρό υπάρχει, την ώρα που η πτώση των τιμών βάζουν σε νέα ρότα περαιτέρω “κουρέματος” το πρόγραμμα επιδοτήσεων, Κι αυτό την ώρα που με βάση το σχεδιασμό την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Έτσι, με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκα την Τετάρτη στο συνέδριο Power and Gas Forum,  οι τιμές παρουσιάζουν καθοδική πορεία λόγω και της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και έχουν φθάσει πλέον στην τιμή – στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων στα 0,16 ευρώ/ KWh, «Να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, άρα να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι», σημείωσε “φωτογραφίζοντας” ένα πιθανό φρένο στις παροχές.  Όπως είπε, δε, μέσω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος του καταναλωτή στον οποίο έχει δοθεί και μεγαλύτερη ευελιξία για τη μετακίνηση σε διαφορετικό πάροχο.  

Στο μεταξύ από την αγορά τονίζεται ότι πλέον θα πρέπει να αλλάξει η ρότα πολιτικής μια και πλέον η συγκυρία έχει αλλάξει. «Είμαστε σε μια αγορά με έντονη κρατική παρεμβατικότητα που είναι και θα είναι πάντα ρυθμιζόμενη» ανέφερε στο ίδιο συνέδριο χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χρήστου, Διευθυντής Νομικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Ζενίθ, προτείνοντας σταδιακή απόσυρση των μέτρων ώστε να γίνει η αγορά και πάλι κλασικά ρυθμιζόμενη αγορά. «Έχει ξεκινήσει ο διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σε εθνικό επίπεδο».

«Θεωρώντας ωστόσο πως η διαδικασία εξόδου από την ενεργειακή κρίση έχει εκκινήσει, όλα τα έκτακτα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2021-2022 στο χώρο της ενέργειας θα πρέπει να αρθούν και μάλιστα, αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε ο Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της NRG 

 «Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις αγορές σε συνθήκες πολέμου» σημείωσε ο  Ηρόδοτος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος του ΕΣΕΠΗΕ. «Θέλουμε την καλή λειτουργία της αγοράς, δεν μας προβληματίζει η πολυπλοκότητα. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και αγορές ανοικτές χωρίς διακρίσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος σχετικά.

«Οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους» τόνισε ο πρόεδρος ΕΣΑΗ και Γενικός Διευθυντής της Ήρων, κ. Λουκάς Δημητρίου 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ