Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΠ. Τσακλόγλου: Η αγορά εργασίας απαιτεί επενδύσεις στη διαρκή κατάρτιση 

Π. Τσακλόγλου: Η αγορά εργασίας απαιτεί επενδύσεις στη διαρκή κατάρτιση 

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η πρόβλεψη των δεξιοτήτων του μέλλοντος, ωστόσο η διαρκής προσαρμογή και η διά βίου μάθηση αποτελούν αναγκαία επένδυση, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε, στις 3 και 4 Μαΐου, στη Στοκχόλμη, με θέματα: α) τις προκλήσεις που φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας σε σχέση με την αναντιστοιχία θέσεων εργασίας και εργασιακών δεξιοτήτων και β) την άμβλυνση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης στην αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού, μετασχηματίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του «χάσματος δεξιοτήτων».

Ο υφυπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, ανέφερε ότι η εκπαίδευση δεν αρκεί να παρέχει τεχνικές δεξιότητες στους νέους μας, αλλά πρέπει να τους μάθει πώς να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους διαρκώς. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, εκπαίδευση, κατάρτιση, αναβάθμιση και ανανέωση δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, θα καταστήσουν τους εργαζόμενους του μέλλοντος παραγωγικούς και την οικονομία ανταγωνιστική.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και να προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ οι κυβερνήσεις οφείλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης, όπως έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων που υποεκπροσωπούνται, όπως οι γυναίκες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και οι μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης, που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν σε σχεδιασμό πολιτικών τριών αξόνων, που είναι: i) η προσαρμογή των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, ii) η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και iii) η στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου, έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη βάση του προσδόκιμου ζωής, την ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζόμενους.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας στους συνταξιούχους, μειώνοντας την περικοπή της σύνταξής τους από 60% σε 30%, όταν αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται.

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε τις πολιτικές στήριξης των οικογενειών και των νέων ζευγαριών, κάνοντας ειδική μνεία στις πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία τετραετία, όπως τα προγράμματα στέγασης νέων ζευγαριών, το επίδομα γέννας, η αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η δημιουργία των θεσμών των «Νταντάδων της Γειτονιάς» και του «Προσωπικού Βοηθού» για ΑμΕΑ, η αύξηση των γονεϊκών αδειών και η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ