Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠώς θα αλλάξει το Τεχνολογικό Πάρκο την Πειραιώς

Πώς θα αλλάξει το Τεχνολογικό Πάρκο την Πειραιώς

Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η δημιουργία πρότυπου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο πρώην κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς. Ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση του μετά και την ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.  

Η ανάρτηση της ΣΜΠΕ σηματοδοτεί την έναρξη της διαβούλευσης που θέλει τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν εγγράφως (ή ηλεκτρονικά) τις απόψεις τους επί του σχεδίου εντός 30 ημερών. 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα μεταμορφώσει την όψη της οδού Πειραιώς σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα κτιριακά έργα που προγραμματίζονται εκεί, όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Κέντρο Καινοτομίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς. Στο ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η ΧΡΩΠΕΙ παραμένει εγκαταλειμμένο για δεκαετίες. Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Κέντρο Καινοτομίας στην Αθήνα 

Στόχος του φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου, είναι η χωροθέτηση ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

Επομένως, το υπό μελέτη σχέδιο έχει άμεση συσχέτιση με τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για την Έρευνα και την Τεχνολογία και κυρίως με τις στρατηγικές ανάπτυξης των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων.

Σκοπός, λοιπόν, της χρήσης, είναι η ανάπτυξή του ως πρότυπο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο. Μέρος των δραστηριοτήτων εντός της περιοχής θα πρέπει να αφορά την έρευνα και καινοτομία στον ευρύτερο τομέα των επιστημών υγείας.

Εντός του οικοπέδου της περιοχής, εντοπίζονται 38 ξεχωριστά κτίρια, τα οποία ομαδοποιούνται σε 17 κτίρια και συγκροτήματα κτιρίων. Τα εν λόγω κτίσματα έχουν ανεγερθεί σε διαφορετικούς χρόνους. Τα βασικά δομικά υλικά, είναι η πέτρα, το μπετό και το ξύλο (πχ ξύλινες δίρριχτες στέγες) και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αυτοψίας, 13 από τα 17 συγκροτήματα κτιρίων κρίνονται κατεδαφιστέα.

Ποιες δραστηριότητες θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο  

Η κύρια χρήση γης αφορά σε γραφεία / Κέντρα έρευνας / Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και θα αποτελεί κατ’ ελάχιστον το 50% της συνολικής δόμησης και στο πλαίσιό της επιτρέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης – σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου / χώρου παρουσιάσεων.

Συνοδές χρήσεις θα είναι: Χώροι συνάθροισης κοινού / Συνεδριακά κέντρα / εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (γυμναστήρια, κ.λπ.), εστίαση, αναψυκτήρια, καταλύματα επισκεπτών – ερευνητών, αποθήκες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια αποκλειστικά προηγμένης τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.

Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή δύο υπόγειων σταθμών για την χωροθέτηση βοηθητικών χώρων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και στάθμευσης οχημάτων.

Τα σχήματα που συμμετέχουν στο έργο

-Σχήμα 1: Φορέας Υλοποίησης: DIMAND – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (κατασκευαστής)

Φορέας Καινοτομίας: Fundacio Privada Parc d’Innovacio tecnologica i empresarial La Salle (Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης)

-Σχήμα 2: Φορέας Υλοποίησης: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Φορέας Καινοτομίας: α) MANTIS BUSINESS INNOVATION β) Found.ation Maker’s Place Private Company (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων)

-Σχήμα 3: Φορέας Υλοποίησης: ΑΚΤΩΡ

Φορέας Καινοτομίας: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ

– Σχήμα 4: Φορέας Υλοποίησης: INTRAKAT

Φορέας Καινοτομίας: FACTORY INTERNATIONAL S.A.R.L.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ