Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠαρατείνεται έως τις 12 Ιουλίου η 2η φάση του διαγωνισμού διάθεσης του...

Παρατείνεται έως τις 12 Ιουλίου η 2η φάση του διαγωνισμού διάθεσης του 20% της Αριάδνη Interconnection

Παρατείνεται έως τα μέσα Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος των υποψηφίων, η 2η φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Τα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα θα μπορούν να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους μέχρι 12 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη 2η φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν η κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS  και ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και η εταιρεία State Grid International Development Belgium Limited.

Κατά τη διεξαγωγή της 2ης  φάσης του διαγωνισμού, έχει δοθεί στους υποψήφιους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) το οποίο περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η ηλέκτριση της γραμμής διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στις αρχές του 2025, αφού έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες.

Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2025 και με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή του ασφάλεια, πριν την έναρξη της θερινή σεζόν στη διάρκεια της οποίας η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κορυφώνεται.

Παράλληλα, η Κρήτη καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή της με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ