Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Οι αιτίες της ήττας από τον Ατρόμητο

Παναθηναϊκός: Οι αιτίες της ήττας από τον Ατρόμητο

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν συμπεράσματα αυτονόητα. Που σημαίνει ότι η θριαμβευτική πρόκριση του Παναθηναϊκού στο κύπελλο κόντρα στον Ολυμπιακό δεν συνεπάγεται αυτόματα ανάλογη επιτυχία απέναντι και στον Ατρόμητο.

Πουθενά στον ποδοσφαιρικό κόσμο δεν προκύπτει γνώση του επόμενου αποτελέσματος χάρη στο προηγούμενο. Ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης, με πλήρη ενδεκάδα, δηλαδή αυτή που διεκδικεί το Champions League, χρειάστηκε τις απίθανες αποφάσεις της διαιτησίας (στην Ελλάδα θα μιλούσαμε για σκάνδαλο), για να νικήσει την τελευταία της βαθμολογίας Αλμερία. Στο Μπερναμπέου…

Πάμε λοιπόν να εξηγήσουμε τι είδαμε στην ήττα, 2-1, του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο, στον πρώτο αγώνα του προημιτελικού γύρου στο κύπελλο.

Δύο παράγοντες έκριναν περισσότερο το αποτέλεσμα. Η αστοχία των ποδοσφαιριστών του Τερίμ στις αμέτρητες μεγάλες ευκαιρίες τους, όπως και το σημαντικό ρίσκο που αποφάσισε να πάρει ο τούρκος προπονητής στην παράταξη της άμυνας.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην κριτική για τη στελέχωση της τελευταίας γραμμής, η οποία απέφερε την καταστροφική αγωνιστική συμπεριφορά, “χαρίζοντας” δύο γκολ στην ομάδα του Περιστερίου, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως, εάν έστω σε μία από τις περιπτώσεις που οι “πράσινοι” βρέθηκαν απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα μόνοι (!), ακόμη τέλος πάντων και με το πέναλτι στο φινάλε, που χάθηκε με δύο προσπάθειες (…), έβρισκαν δίχτυα, τότε θα μπορούσαν τουλάχιστον να μη χάσουν.

Κανένας προπονητής δεν μπορεί να μπει στο χόρτο για να κλοτσήσει τη μπάλα στο τέρμα, όταν οι παίκτες δεν καταφέρνουν να σκοράρουν. Αφού κανείς εκ των Μπερνάρ, Αϊτόρ, Τζούριτσιτς και Μλαντένοβιτς δεν εκτέλεσαν ούτε μία φορά σωστά, όσο περνούσε η ώρα η πίεση και το άγχος αυξάνονταν.

Θα έχει λογική όποιος υποστηρίξει πως οι (αναγκαστικές) απουσίες και των τριών φορ έπαιξαν ρόλο. Ο Τζούρισιτς δεν μπορούσε να γίνει φορ σε ένα βράδυ, όμως κάποιος έπρεπε να παίξει εκεί. Ο Ιωαννίδης μπήκε αργά (σωστά, αφού ερχόταν από τραυματισμό και προετοιμάζεται για το μεγάλο παιχνίδι την Κυριακή στην Τούμπα) και δεν ήταν δυνατόν να προλάβει να αλλάξει τη ροή του αγώνα μόνος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός μέτρησε 22 τελικές (!) και τρία δοκάρια. Το ένα νωρίς με τον Τάσο Μπακασέτα ο οποίος έδειχνε σε κάποιες στιγμές να γνωρίζει το παιχνίδι των συμπαικτών του λες και βρίσκεται στην ομάδα χρόνια.

Οι διαγώνιες πάσες του, απόλυτης ακρίβειας, και οι κινήσεις του με και χωρίς τη μπάλα, στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού φάνηκαν αμέσως διότι έκαναν διαφορά από το πρώτο λεπτό. Κλάση, προφανώς γνωστή, που είναι πιθανό να αποδεχθεί καθοριστική…

Αφού λοιπόν ο Παναθηναϊκός ήταν σε βράδυ που σχεδόν τα πάντα του πήγαιναν στραβά, πλήρωσε και την επιλογή να παραταχθεί με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ακαϊντίν – Ούγκο, με το δεύτερο να έχει μόλις μια προπόνηση! Συνολικά, άλλαξαν τα 4/5 της άμυνας, με τον Ντραγκόφσκι στα δοκάρια (ο οποίος έκανε πάντως δύο σπουδαίες αποκρούσεις), και τον Κώτσιρα ξανά δεξιά.

Εδώ πήρε λοιπόν το μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου ρίσκο ο Φατίχ Τερίμ, που λατρεύει να “ζει” για την προπονητική στα όρια, κάποιες φορές όμως τα ξεπερνάει και το πληρώνει.

Φάνηκαν περιπτώσεις ασυνεννοησίας στην άμυνα, όταν στο πρώτο γκολ του Ατρόμητου δεν μαρκάρει κανείς και στο δεύτερο το αμυντικό τρανζίσιον στην αντεπίθεση των φιλοξενούμενων ήταν κακό.

Προφανώς, η χρησιμοποίηση στο κέντρο της άμυνας των δύο μεταγραφών, μοιάζει περισσότερο ως ανάγκη, για να μετατοπιστεί στη θέση του 6αριού ο Αράο, ενόψει Τούμπας.

Πριν από τη σέντρα, ο στόχος ήταν καταρχάς το πρακτικά καλό αποτέλεσμα που θα έδινε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, αλλά και η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού από τώρα όπως και στη ρεβάνς, ενόψει των δύο ντέρμπι που ακολουθούν στο πρωτάθλημα, με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Όμως ούτε τα στόπερ δούλεψαν σωστά, ούτε ο Αράο ως αμυντικός μέσος. Κι αν ο Ούγκο έδειξε στοιχεία αμυντικού κλάσης στα πρώτα λεπτά και πριν δεχθεί γκολ η άμυνα, το κακό αποτέλεσμα ξεπερνάει οποιοδήποτε θετικό σχόλιο μπορεί να γίνει για εκείνον.

Επειδή όμως παίζει και ο αντίπαλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παίκτες του Ατρόμητου όσο περνούσε η ώρα έβγαζαν πείσμα και εμφανίζονταν με ισχυροποιημένη ψυχολογία, όσο έβλεπαν τον Παναθηναϊκό να μη σκοράρει παρά τις μεγάλες φάσεις του. Ενώ σίγουρα μέτρησε για την αυτοπεποίθησή τους το γεγονός ότι τον νίκησαν πρόσφατα και στο πρωτάθλημα.

Παρ΄όλα αυτά, οι γηπεδούχοι βάση στατιστικής και μόνο θα “έπρεπε” να σκοράρουν. Διότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν έστω ένα από τα 13 κόρνερ που εκτέλεσαν! Κατέρριψαν όμως ακόμη και τους διεθνείς στατιστικούς κανόνες, που θέλουν μεγάλο αριθμό γκολ να προκύπτει από στημένες εκτελέσεις.

Η εικόνα του αποτελέσματος σύμφωνα με τους αριθμούς του αγώνα μοιάζει μαγική, δεν παύει ωστόσο να είναι η πραγματικότητα.

Ο Φατίχ Τερίμ καλείται να ανταποκριθεί με τις επιλογές του στην πιο κρίσιμη στιγμή, σε ό,τι έχει να κάνει με το “βαρύ” πρόγραμμα των αγώνων. Διότι μετά το ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή (28/01) στην Τούμπα, ακολουθεί η δύσκολη ρεβάνς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (31/01) και το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον ενισχυμένο Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (4/02). Που σημαίνει ότι σε έντεκα ημέρες ακολουθούν τρεις “τελικοί…”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ