Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ θα οδηγήσει τις εξελίξεις και την επόμενη δεκαετία

Μ. Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ θα οδηγήσει τις εξελίξεις και την επόμενη δεκαετία

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τη δέσμευση ότι ο ΟΤΕ θα οδηγήσει τις εξελίξεις και την επόμενη δεκαετία, ανοίγοντας νέους δρόμους όχι απλώς ως μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών αλλά ως ένας ολοκληρωμένος τεχνολογικός πάροχος και πρωταγωνιστής ενός οικοσυστήματος που διαρκώς μεταβάλλεται έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο ισχυρός άντρας του ΟΤΕ σημείωσε με έμφαση πως το στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον ΟΤΕ έως το 2030 θα βασίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες και ό,τι περιλαμβάνουν αυτοί: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.

Δίνοντας το στίγμα του ολιστικού μετασχηματισμού τόσο του ΟΤΕ όσο και όλου του οικοσυστήματος στο οποίο δραστηριοποιείται ο όμιλος, τόνισε:

«Τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ο όμιλος OΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024», επισήμανε ο κ. Τσαμάζ.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και συμπλήρωσε:

«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το “disruption”, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον με την τεχνολογία. Ο όμιλος OΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα» επισήμανε με έμφαση ο manager του ομίλου ΟΤΕ.

Επιχειρώντας μια εκτίμηση για το πως θα είναι ο όμιλος ΟΤΕ το 2030, τόνισε πως «ξέρουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερο ψηφιακοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά» διευκρίνισε ο κ. Τσαμάζ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε, η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους.

Καμιά έκπτωση ή αλλαγή στις επενδύσεις

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως το 2020 παρά την κρίση του Covid-19 ο όμιλος διατήρησε το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του στα ίδια επίπεδα με το 2019. «Συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε υποδομές υψηλών ταχυτήτων, για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των οικιακών και επιχειρησιακών πελατών. Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του έτους, γίναμε ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G. Στόχος μας είναι να παρέχουμε πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Συνεχίσαμε επίσης, να επεκτείνουμε το δίκτυο Fiber to the Home, φτάνοντας τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά στο τέλος του 2020, και στοχεύοντας να ξεπεράσουμε τις 550 χιλιάδες έως το τέλος του 2021» τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Αναφορικά με τη συνδρομητική τηλεόραση, σημείωσε πως «επενδύσαμε στο πιο ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Εξασφαλίσαμε για τρεις επιπλέον περιόδους τα δικαιώματα μετάδοσης για όλα τα τουρνουά ποδοσφαίρου της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Champions League και του Europa League.

Πετύχαμε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε, με την απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής – της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων μας – σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.

Ενισχύσαμε την ευελιξία μας, υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Υιοθετήθηκε από περισσότερους από 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις. Τέλος, ανακοινώσαμε τη συμφωνία πώλησης της σταθερής στην Ρουμανία, με στόχο να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις και ταμειακές ροές».

Ειδική μνεία στις κινήσεις προστασίας του περιβάλλοντος

Ειδική αναφορά έκανε ο ισχυρός άντρας του ΟΤΕ στις περιβαλλοντικές δράσεις του ομίλου, σημειώνοντας πως «το 2020, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον όμιλο στην Ελλάδα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, μέσω πράσινων πιστοποιητικών. Κι έχουμε ξεκάθαρο στόχο, να συνεχίσουμε να περιορίζουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», επισήμανε.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ο οργανισμός υιοθέτησε πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η διατήρηση της 100% χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις ανάγκες του ομίλου σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς και η κλιματική ουδετερότητα, στις λειτουργίες του OΤΕ έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. Δεσμευόμαστε να διαχειριστούμε με βιώσιμες πρακτικές το 100% των τεχνολογικών αποβλήτων, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας», τόνισε ο CEO του οργανισμού.

Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, μια αύξηση ύψους 20% σε σχέση με τη χρήση του 2019 όπου είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img