Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Σκρέκας: Δίπλα στους ψαράδες της Αμοργού για την προστασία των θαλασσών...

Κ. Σκρέκας: Δίπλα στους ψαράδες της Αμοργού για την προστασία των θαλασσών και των ακτών

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Την Αμοργό επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χθες, Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων της Αμοργού, να ενημερωθεί για τη σημαντική πρωτοβουλία τους «Αμοργόραμα» (https://amorgorama.com/el/) και να συμμετάσχει σε δράσεις καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών του νησιού.

Ο υπουργός, αφού συνεχάρη όλα τα μέλη του Συλλόγου των αλιέων και τους δύτες για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους και τη θέλησή τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των ακτών μας και της θάλασσας, δήλωσε: «Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τον δήμαρχο Αμοργού στηρίξαμε την αξιέπαινη προσπάθεια των ψαράδων και των δυτών του νησιού να καθαρίσουν θάλασσες και ακτές από τα απορρίμματα. Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της συνείδησής μας».

Τα μέλη και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Κρόσμαν, παρουσίασαν στον υπουργό τον διττό σκοπό της δράσης τους που είναι ο καθαρισμός των ακτών και η προστασία της θαλάσσιας ζωής. Από το περασμένο καλοκαίρι, οι ψαράδες της Αμοργού συλλέγουν τα σκουπίδια από τη θάλασσα και τις παραλίες του κυκλαδίτικου νησιού. Για την επίτευξη του δεύτερου άμεσου στόχου τους, όπως ενημέρωσαν τον κ. Σκρέκα, απέχουν από την αλιεία τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο παραγωγικοί μήνες για τα περισσότερα είδη ψαριών. Το διάστημα αυτό αφιερώνουν αποκλειστικά τη χρήση των καϊκιών τους για τον καθαρισμό των παραλιών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων και τον δήμαρχο της Αμοργού, Λευτέρη Καραΐσκο επισκέφθηκαν το νησάκι της Νικουριάς, όπου προχώρησαν όλοι μαζί στη συλλογή και την αποκομιδή σκουπιδιών. Στη Νικουριά βρέθηκαν και μέλη του καταδυτικού κέντρου, AmorgosDiving Center, που είναι σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο, προκειμένου να καθαρίσουν τον βυθό από απορρίμματα, κυρίως από πλαστικά. O κ. Σκρέκας δεσμεύθηκε ότι οι δράσεις του Συλλόγου Αλιέων της Αμοργού θα στηριχθούν έμπρακτα. Όπως τόνισε, για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, τον οποίο χρησιμοποιούν και για την αποκομιδή απορριμμάτων από τις ακτές και τη θάλασσα, θα διατεθεί το ποσό των 40.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της επιχείρησης.

Οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού θα λάβουν και επιχορήγηση ύψους 70.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το έτος 2022, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όταν θα απέχουν από το ψάρεμα για να προστατέψουν τη θαλάσσια ζωή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, Μιχάλης Κρόσμαν, ανέφερε: «Το Αμοργόραμα έχει 3 στόχους. Πρώτον, τον περιορισμό της υπεραλίευσης, δεύτερον να προστατέψουμε το περιβάλλον καθαρίζοντας τα απορρίμματα από τις ακτές του νησιού μας και τρίτον, πρωτοβουλίες σαν το Αμοργόραμα να επεκταθούν σε άλλα νησιά της Ελλάδας». 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img