Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚ. Κόλλιας: Επιτακτική η χάραξη κατάλληλης στρατηγικής με βάση τις νέες κλιματολογικές...

Κ. Κόλλιας: Επιτακτική η χάραξη κατάλληλης στρατηγικής με βάση τις νέες κλιματολογικές συνθήκες

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ζητά, με παρέμβασή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 

Στο κείμενο προτάσεών του, το ΟΕΕ χαρακτηρίζει πρόκληση την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα, λόγω τουρισμού, αφού φαίνεται να υπάρχει άμεση συνάρτηση των καιρικών συνθηκών με την τουριστική ζήτηση, εξαρτώμενη βέβαια και από άλλους παράγοντες. Τονίζεται ταυτόχρονα ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον η νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί, τουλάχιστον από τώρα και στο εξής, να την επικαλείται ως άλλοθι για τις όποιες ανεπάρκειες.  

Απαιτείται καταρτισμένο σχέδιο

Αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel, το επιμελητήριο αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως η Πολιτεία, τα τελευταία χρόνια, έχει ξοδέψει ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ (2020-2022) για την αποκατάσταση των ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι δεν επαρκούν.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από τις φυσικές καταστροφές, συνεχίζει το επιμελητήριο, απαιτούν καταρτισμένο σχέδιο και συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, περιφερειακά, εθνικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ανασυγκρότηση των περιοχών, προσφέροντας άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα αποκατάσταση των υποδομών χωρίς καθυστερήσεις. Οφείλει επίσης να προετοιμάσει την κοινωνία για το σημαντικό κόστος, όχι μόνο οικονομικό, της επένδυσης στην πρόληψη και να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες παραγωγής ποιοτικώς καλύτερων τεχνικών έργων που θα αντέχουν στην νέα κανονικότητα των καιρικών φαινομένων».     

Αναγκαία η συνδρομή της Ευρώπης

Για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το κόστος των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών, το ΟΕΕ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνδράμει. Γι’ αυτό και, πέραν των 2,25 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν, υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η δέσμευση για περαιτέρω βοήθεια, καθώς το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. «Σε αυτήν την κατεύθυνση η Πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όμως, οφείλει και με ιδία μέσα να προστατεύσει τους πολίτες της και να συνδράμει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων».    

Ταχεία απορρόφηση των ανατιμήσεων

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, συνεχίζει το επιμελητήριο, η Πολιτεία θα πρέπει να επέμβει άμεσα και να παρέχει αρωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, είναι αρμόδια να επιτευχθεί η επαναλειτουργία των βασικών υποδομών (ρεύμα, νερό, οδικό δίκτυο). Τέλος, θα πρέπει να καταπολεμήσει έγκαιρα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις πληγείσες περιοχές, όπως έπραξε με το εμφιαλωμένο νερό στη Θεσσαλία, και να παρεμβαίνει άμεσα, ειδικότερα στα είδη πρώτης ανάγκης και στη στέγαση. Αναμφίβολα, η καταστροφική κακοκαιρία Daniel αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινές ελλείψεις και ανατιμήσεις προϊόντων, τόσο εξαιτίας των προβλημάτων στον οδικό άξονα όσο και των επιπτώσεων των πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο, κυρίως στα λαχανικά, σε κρέατα και γαλακτοκομικά. Η ταχεία απορρόφηση των ανατιμήσεων αποτελεί ένα πρώτο στοίχημα για την Πολιτεία.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει την παραγωγική διαδικασία.  

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ένταση των καιρικών φαινομένων και για αυτό επιβάλλεται η κατανόηση του φαινομένου και η επαγρύπνηση της Πολιτείας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας, που επενδύει κυρίως στην πρόληψη. Η χάραξη κατάλληλης στρατηγικής, με βάση τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, ενώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης, αφού η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ