Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κρήτη: Συναγερμός από νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Κρήτη: Συναγερμός από νέο στέλεχος του κορωνοϊού

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες επιστήμονες από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τρία περιστατικά που αφορούν Έλληνες και όχι τουρίστες, με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία και τη Ρωσία και συνδυάζει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι Έλληνες που ζουν στο Ηράκλειο.

Οι υγειονομικές αρχές του νησιού έχουν δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην  ιχνηλάτηση  των περιστατικών με στόχο τον εντοπισμό της πηγής που μετέδωσαν στους Ηρακλειώτες το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε αμέσως και όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους και φυσικά τα τρία περιστατικά τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

“Σύμμαχος” στον αγώνα αυτό αποτελεί το γεγονός πως τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία Βενιζέλειο, Εσταυρωμένος, και στο ΚΥ Βιάννου, αφού αυτό δείχνει πως είναι πιθανόν να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Mιλώντας στο Cretalive ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος  σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

“Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια” πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία” είπε ο καθηγητής και προέτρεψε για άλλη μια φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν: “Να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του”.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img