Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚρήτη: Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της Μελέτης του δρόμου «Πάνορμο–Γαράζο»

Κρήτη: Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της Μελέτης του δρόμου «Πάνορμο–Γαράζο»

Από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας  Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε η  μελέτη, που  αφορά στην κατασκευή του οδικού άξονα Πάνορμο – Γαράζο, με προϋπολογισμό  2.269.443,42 €», που αφορά  στη νέα χάραξης δρόμου, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και να μειωθεί ο χρόνος μετακίνησης κατά μήκος του υπόψη οδικού άξονα.

   Με την υλοποίηση της προτεινόμενης μελέτης και στη συνέχεια του αντίστοιχου έργου κατασκευής του οδικού άξονα Πάνορμο-Γαράζο, συνολικού μήκους περίπου 17,5 χλμ, ολοκληρώνονται οι μελέτες του  οδικού άξονα Ρέθυμνο-Πάνορμο Γαράζο, (δεδομένου ότι η μελέτη Γαράζο Ανώγεια ολοκληρώνεται). Αντιμετωπίζεται έτσι αποτελεσματικά η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση κυκλοφορίας προς τον ορεινό Μυλοπόταμο, βελτιώνεται η προσβασιμότητα, η οδική ασφάλεια και η διασύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα με αγροτικές και τουριστικές περιοχές (ορεινός Μυλοπόταμος).

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη κυκλοφορία γίνεται σήμερα από την επαρχιακή οδό  Πάνορμο -Πέραμα στην συνέχεια μέσω  της παλιάς εθνικής οδού στο τμήμα Πέραμα-Μουρτζανά και έπειτα στο τμήμα της επαρχιακής οδού  Μουρτζανά – Γαράζο. Τα παραπάνω υφιστάμενα τμήματα είναι ανεπαρκή για τα σημερινά δεδομένα σε σχέση και με τον όγκο της διερχόμενης κυκλοφορίας λόγω του μικρού πλάτους της οδού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Με την έγκριση της δημοπράτησης της Μελέτης του  δρόμου «Πάνορμο – Γαράζο», προϋπολογισμού 2.269.443,42 € δρομολογείται ένα μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας σε τμήματα των επαρχιακών οδών του Μυλοποτάμου και της παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου – Ηρακλείου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η  μελέτη του  δρόμου Γαράζο – Ανώγεια (προϋπολογισμού  1.680.666,18€) και είναι ώριμο προς δημοπράτηση έργο προϋπολογισμού 40.000.000 €. Σε ό,τι αφορά τέλος στην παράκαμψη Ανωγείων (προϋπολογισμού 150.000 Ευρώ) έχει ήδη υπογραφεί η  σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή.

Με την ολοκλήρωση των  τριών  μελετών, μαζί με τη μελέτη Ανώγεια- Ηράκλειο, δημιουργείται ο νέος οδικός άξονας «Πάνορμο-Γαράζο-Ανώγεια-Ηράκλειο» και με το  έργο, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των μελετών, παρακάμπτονται επικίνδυνα τμήματα των επαρχιακών οδών,  καθώς και τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου-Ηρακλείου, στα οποία παρατηρούνται συχνές καταπτώσεις, καθιζήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που καθιστούν επικίνδυνη τη διέλευση οχημάτων, ενώ επιπλέον τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που έχουν οι παραπάνω δρόμοι απ’ όπου  γίνεται σήμερα η κυκλοφορία, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, λόγω του τουριστικού φόρτου της περιοχής και την κίνηση βαρέων οχημάτων».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ