Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Από αύριο εμβολιάζονται οι 25-29 ετών με Pfizer, Moderna και J &...

Από αύριο εμβολιάζονται οι 25-29 ετών με Pfizer, Moderna και J & J.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

 Το άνοιγμα 420.300 ραντεβού  με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για τους νέους 25-29 ετών, την κυκλοφορία έως τη 01.30 τα ξημερώματα και την επιστροφή τη μουσικής από τις 12 Ιουνίου, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν περεταίρω χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Ο υπουργός αρχικά περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με μέσο όρο 1.056 κρούσματα την ημέρα και με το δείκτη θετικότητας κάτω από το 3%. Εντούτοις παρατηρείται αύξηση στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Όλες οι περιοχές παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία» είπε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Σήμερα, για άλλη μία ημέρα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς, με το σύνολο να φτάνει πλέον στα 6.330.000. Το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου».

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους νέους 25-29 ετών με τα τρία εμβόλια
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ανοίγουν αύριο το πρωί 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια Phizer, Moderna και Johnson & Johnson στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

Επίσης στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας από ιδιώτες γιατρούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Το burnout των υγειονομικών

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι τα ποσοστά burnout ξεπερνούν το 40% σε εργαζόμενους στις ΜΕΘ και εντατικολόγους. Το 1/5 των υγειονομικών έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Έτσι, εξήγγειλε πρόγραμμα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και περιλαμβάνει καταγραφή, κατηγοριοποίηση, ανάπτυξη προγραμμάτων σε άτομα που έχουν εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, αλλά και στους χώρους όπου εργάζονται.

Ποια μέτρα χαλαρώνουν σε πανεπιστήμια, εστίαση, κέντρα διασκέδασης,  θέατρα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε: «Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μας επιτρέπει να πάμε στα επόμενο βήματα άρσης των περιορισμών.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα χαλάρωσης είναι:
-Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ανοίγουν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

-Από την 1η Ιουλίου, αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον μας το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανέρχεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας
-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης  σε αεριζόμενες στοές με δύο διόδους
Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος, με ημερομηνία έναρξης την 12η Ιουνίου:

-από 50% σε 75% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 1.000 θέσεις,

-στο 70% σε χώρους έως 5.000 θέσεων,

-σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και

-αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.

-Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί έως σήμερα.

Επίσης αποφασίστηκε η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img
spot_img