Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚαύσιμα: Έρχονται λουκέτα «εξπρές» για λαθρεμπορία

Καύσιμα: Έρχονται λουκέτα «εξπρές» για λαθρεμπορία

Με προβλέψεις για λουκέτα και βαριά πρόστιμα φιλοδοξεί η φορολογική διοίκηση να κτυπήσει τη λαίλαπα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Έτσι με νέες διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που πέρασε απο τη Βουλή προβλέπονται  “λουκέτα” και πολύ αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και το μόνο που μένει η υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων για να ενεργοποιηθούν.  

Τα “λουκέτα” φτάνουν και τις 90 μέρες στα βενζινάδικα, ενώ τα χρηματικά πρόστιμα φθάνουν τις 500.000 ευρώ. Οι ποινές φυλάκισης, δε,  ξεκινούν από τους 6 μήνες.

Μάλιστα, με τις νέες διατάξεις προβλέπονται και αποκεντρωμένες διαδικασίες, δηλαδή,  κάθε τελωνειακή υπηρεσία και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή πέραν των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές. Μάλιστα εφόσον στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα λουκέτα επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις σε περιπτώσεις παράβαση  σφραγίζεται η εγκατάσταση, όπου διαπιστώνεται η παράβαση, για χρονικό διάστημα από 10 έως ενενήντα 90 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Η σφράγιση πραγματοποιείται, είτε από την τελωνειακή υπηρεσία που έχει διενεργήσει τον έλεγχο, είτε από την τελωνειακή υπηρεσία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της ελεγχόμενης εγκατάστασης, σε περίπτωση που ο έλεγχος έχει διενεργηθεί από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή. Αν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα παραπάνω μέτρα επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Το διοικητικό πρόστιμο  ξεκινά από 1.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και επιβάλλεται, κατά περίπτωση, ανάκληση της άδειας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το ποσό του προστίμου προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, καθώς και την υποτροπή. 

  Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών επιβάλλεται σε όποιον προμηθεύει ή εγκαθιστά μετρητικά συστήματα και τον συνοδευτικό εξοπλισμό τους, τα οποία προορίζονται για εφαρμογές του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών και συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά.

Ποινή κάθειρξης επιβάλλεται, σε όποιον επεμβαίνει χωρίς εξουσιοδότηση, τροποποιεί ή αλλοιώνει με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή μέρη ή παραγόμενα στοιχεία του συστήματος, τα οποία φυλάσσονται στον χώρο της εγκατάστασης ή αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε και παραδίδει, προμηθεύει, εφοδιάζει, πωλεί, αποθηκεύει ή διακινεί ενεργειακά προϊόντα μέσω δεξαμενών, αγωγών, αντλιών ή μετρητών που δεν συνδέονται με το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ