Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙQVIA: Αύξηση Ξένων Επενδύσεων από κλινικές μελέτες πάνω από 1 δισ. ευρώ...

ΙQVIA: Αύξηση Ξένων Επενδύσεων από κλινικές μελέτες πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως

Έντονη είναι η δραστηριότητα της εταιρίας IQVIA, με στοχευμένες ενέργειες, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA και του ΙΟΒΕ, θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να φτάσει η κατά κεφαλή επένδυση σε κλινικές μελέτες  στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Η IQVIA σήμερα δραστηριοποιείται μέσα από τους εξής 4 πυλώνες υπηρεσιών: Δεδομένα Υγείας, Συμβουλευτική, Τεχνολογικές λύσεις& Κλινικές μελέτες. Ο όγκος των δεδομένων υγείας είναι δυσθεώρητος καθώς η IQVIA,συνεργαζόμενη με πάνω 120.000 προμηθευτές, όπως φαρμακεία, ιατρούς, νοσοκομεία κλπ., καλύπτει το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκου. Είναι επομένως ευνόητο πως έχει άριστη γνώση των εξελίξεων και τάσεων στην υγεία καθώς καταγράφει την εξέλιξη των νέων λανσαρισμάτων και την επίπτωση στις δαπάνες υγείας.

Η IQVIA στην Ελλάδα

Η IQVIA δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, από το1968 και συνεργάζεται με όλο το εύρος των  επιστημόνων υγείας και τα νοσοκομεία, δηλαδή με 3.500 ιατρούς και 3.000 φαρμακεία για συλλογή στοιχείων & έρευνες, ενώ διεξάγει πάνω από 150 κλινικές μελέτες σε περισσότερα από 100 sites. Επίσης συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τις εταιρίες σκευασμάτων υγείας, τροφίμων και καλλυντικών στο χώρο του φαρμακείου, τους θεσμικούς φορείς, τις Αρχές, τα συλλογικά όργανα των φαρμακευτικών εταιριών και των επιστημόνων υγείας, τους συλλόγους ασθενών, ενώ είναι μέλος της HACRO (Hellenic Association of Clinical Trial Organizations),και παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 150 πελάτες.

Το 2020 ήταν έτος-σταθμός για την IQVIA Hellas,η οποία προχώρησε στον αριθμό ρεκόρ των 50 νέων προσλήψεων, επιτυγχάνοντας αύξηση στον αριθμό των υπαλλήλων της κατά 35% σε σχέση με το 2019και αγγίζοντας τους 200 συνολικά εργαζομένους!

Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από την έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας 3 νέων hubs: το 1ο, το Technologyhub, υλοποιεί λύσεις data science, business intelligence και digital transformation για τους πελάτες της IQVIA σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο προσφέρει υπηρεσίες Health Economics και εξυπηρετεί την Ευρώπη ,ενώ το 3ουλοποιεί Management Consulting projects, αποκλειστικά για την Ιταλία.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη λειτουργία των 3 hubsανέρχεται σε 3 εκ. € ετησίως. Παράλληλα, η στελέχωσή τους κάνει πράξη το brain gain, καθώς η IQVIA προσέλαβε μεταξύ άλλων Έλληνες του εξωτερικού από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι επέστρεψαν και εργάζονται ήδη στην Ελλάδα!

Η επιλογή της Ελλάδας ως κέντρου λειτουργίας των 3 hubsαποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης από τα Ευρωπαϊκά γραφεία της IQVIA,στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων, στην προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητά τους και, τέλος, στο μάνατζμεντ της Ελληνικής θυγατρικής. Όπως αναφέρει ο Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής της IQVIA Hellas: «Η δημιουργία των 3 hubs μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους για τη συμβολή μας στην Ελληνική οικονομία και για την ενεργό υποστήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας,  του κλάδου της υγείας και φυσικά των ασθενών.».

Άλλες σημαντικές δράσεις περιλαμβάνουν την επιτυχή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες για την υλοποίηση softwareλύσεων για Quality Assurance στα εργοστάσιά τους ώστε να ανέβουν στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής από άποψης ποιότητας. Τέλος, παρέχει τεχνογνωσία σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να πιστοποιηθούν από τον FDA και να μπορέσουν να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο.  Με σειρά από αντίστοιχες κινήσεις, η IQVIA γίνεται έμπρακτα φορέας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ