Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙράν: Ο επικεφαλής της IAEA χαρακτηρίζει "πολύ ανησυχητικό" το πυρηνικό πρόγραμμα της...

Ιράν: Ο επικεφαλής της IAEA χαρακτηρίζει “πολύ ανησυχητικό” το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι χαρακτήρισε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν “πολύ ανησυχητικό” σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστά καθαρότητας που “φθάνουν μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Γκρόσι.

“Μια χώρα που εμπλουτίζει στο 60% είναι κάτι πολύ σοβαρό –μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες φθάνουν σε αυτό το επίπεδο. Το 60% είναι σχεδόν σε βαθμό κατασκευής όπλων, ο εμπλουτισμός για εμπορικούς σκοπούς είναι 2,3%”, είπε.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, είναι “κυρίαρχο δικαίωμα” του Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο “αυτό είναι ένα επίπεδο που απαιτεί επαγρύπνηση”.

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι τα περισσότερα μέτρα που έχει λάβει το Ιράν μπορούν να αντιστραφούν σχετικά εύκολα, αλλά το επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης που έχει σημειωθεί αποτελεί ζήτημα.

“Δεν μπορείς να βάλεις το τζίνι πίσω στο λυχνάρι –από τη στιγμή που γνωρίζεις πώς να κάνεις κάτι, αντιλαμβάνεστε, και ο μόνος τρόπος να το ελέγξεις αυτό είναι μέσω της επαλήθευσης”, σημείωσε.

“Το ιρανικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί, έχει γίνει πιο εξελιγμένο επομένως η γραμμική επιστροφή στο 2015 δεν είναι πλέον εφικτή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις ενέργειές τους κάτω από τις παραμέτρους του 2015”.

Τον Ιούλιο του 2015 το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img