Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Capital Markets εισάγει τη 14η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Κύπρου

Η Capital Markets εισάγει τη 14η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Κύπρου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Leader στις εισαγωγές εταιρειών στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Κύπρου εξακολουθεί να είναι η Capital Markets Experts A.E., της οποίας ηγείται ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μάργαρης.

Παράλληλα, η Virtus Capital, μητρική της Capital Markets Experts εδώ και αρκετούς μήνες απέκτησε άδεια Συμβούλου Εισαγωγής εταιρειών και στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες για την εισαγωγή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πλέον, η Capital Markets Experts ετοιμάζει τη 14η εισαγωγή στη ΝΕΑ του ΧΑΚ, που θα είναι η δραστηριοποιούμενη στο ναυτιλιακό χώρο εταιρεία Corado Management Ltd, η οποία έλαβε το πράσινο φως από τις κυπριακές αρχές για την εισαγωγή.

Η Corado Management Ltd., θα εισάγει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, προς διαπραγμάτευση 1.000.000 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας δέκα λεπτών, αποτελώντας την 46η εταιρεία η οποία θα διαπραγματεύεται πλέον στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο των ναυλοσυμφώνων, ενώ στοχεύει στο μέλλον να επεκτείνει τον τομέα δράσης της στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, με διάφορες επενδύσεις και συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων ή μη εισηγμένων εταιρειών του κλάδου. Βασικός μέτοχος είναι ο επιχειρηματίας Νικόλαος Ντάβαρης ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης και σε άλλες επιχειρήσεις.

Η Capital Markets Experts (CAMEX A.E.) είναι μακράν η πρώτη εταιρεία σε εισαγωγές στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, ενώ παραμένει σταθερά ο μεγαλύτερος Nominated Advisor με δώδεκα ενεργές εταιρείες στο ταμπλό τις αγοράς.

Η Virtus Capital η οποία ιδρύθηκε το 2009, ξεκίνησε ως διεθνής εταιρεία συμβούλων στρατηγικής και το 2011, το 2013 απέκτησε την πρώτη της συμμετοχή στην Capital Markets Experts AE και από το 2016 ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της.

Στόχος της Virtus Capital είναι η εισαγωγή εταιρειών από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο στις αγορές της ΕΝ.Α. του Χ.Α., καθώς και το dual listing εταιρειών, οι οποίες που είναι ήδη εισηγμένες σε MTF χρηματιστηριακές αγορές, χωρών της Ε.Ε.

Ποιες εταιρείες έχει εισάγει στο ΧΑΚ η Capital Markets

Λόγω και της θητείας του στη διεύθυνση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μάργαρης γνωρίζει άριστα το «μωσαϊκό» και το ευρύτερο επενδυτικό οικοσύστημα των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Η Capital Markets Experts είναι η μοναδική Εταιρεία Συμβούλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία έχει λάβει πιστοποιήσεις από τέσσερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, συνεχίζει να λειτουργεί ως Εξουσιοδοτημένος Σύμβουλος για τις εισαγωγές εταιρειών της Αγοράς Νέο-αναπτυσσόμενων Εταιρειών του ΧΑΚ και της AeRO, Αγοράς Νεοφυών και Μικρομεσαίων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, ενώ έχει αδειοδοτηθεί ως Μέλος (Free Carbon Member) της Αγοράς Εμπορευμάτων-Αγροτικών Προϊόντων και Ρύπων της Μπρατισλάβα, με ειδίκευση στην εμπορία δικαιωμάτων Αερίων Ρύπων.

Στις μέχρι σήμερα εισαγωγές, καταγράφονται οι ελληνικές Ιnterlife AΑEΓΑ (πρόσφατα εισήλθε και στο ελληνικό χρηματιστήριο), Alfa Ζύμη AEBE (Αθ. Κουκουτάρης), ΑΙΧΜΗ Συμβούλων Α.Ε., Δ.&Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε, First Advisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε., Vita Farm (Lelos Group) Α.Ε. και οι κυπριακές Kerverus Holdings Plc, G. Arvanitakis Group Plc., SNP Southeast Network Plc και Plata Management Ltd.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2019 ήταν σύμβουλος εισαγωγής της βρετανικής Pandora Consultancy Services PLC, (κωδικός στο ΧΑΚ ΠΑΚΣ/PACS), που αποτελεί την πρώτη βρετανική εταιρεία που εισήχθη στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, με ιδιωτική τοποθέτηση και σύμβουλο, σπάζοντας το σερί εισαγωγής μόνο εταιρικών ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Pandora Consultancy Services PLC, εισήγαγε προς διαπραγμάτευση 200.000 κοινές μετοχές και διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α.Κ. σε βρετανικές λίρες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ