Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Ουάσινγκτον αποφάσισε να περιλάβει το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να περιλάβει το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να περιλάβουν το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία απόφαση που αναμένεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ, αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις Δημοκρατικών του Κονγκρέσου και φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων.

Η απόφαση ανακοινώνεται μετά την συμφωνία αμοιβαιότητας για την εξαίρεση από την βίζα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, έπειτα από μία «επιτυχημένη» δοκιμαστική περίοδο πολλών μηνών, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάσθηκαν.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η συμφωνία της 19ης Ιουλίου προβλέπει ότι το Ισραήλ δεσμεύεται ότι όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι που ταξιδεύουν εφοδιασμένοι με αμερικανικό διαβατήριο θα αναγνωρίζονται ως τέτοιοι και θα τυγχάνουν ισότιμης συμπεριφοράς ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ισραηλινοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν χωρίς βίζα από τις 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από πολυετείς προσπάθειες ώστε να διασφαλισθεί ότι το Ισραήλ αποδέχεται τις αυστηρές υποχρεώσεις του προγράμματος αυτού, στις οποίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η είσοδος στο Ισραήλ όλων των αμερικανών πολιτών, διευκρίνισε αμερικανός αξιωματούχος εξηγώντας ότι από την ρήτρα θα ωφεληθούν όλοι οι Αμερικανοπαλαιστίνιοι που διαμένουν στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

«Για να γίνει σαφές, η απόφαση αυτή ένταξης του Ισραήλ δεν ελήφθη για να γίνει χάρη στο Ισραήλ, αλλά διότι θα ωφελήσει τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ