Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ COVID-19 Ερευνα: Στο τσιγάρο επέστρεψαν 150.000 πρώην καπνιστές την περίοδο του lockdown

Ερευνα: Στο τσιγάρο επέστρεψαν 150.000 πρώην καπνιστές την περίοδο του lockdown

Η πανδημία του κορωνοϊού, η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται πως έκαναν 150.000 πρώην καπνιστές, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι, να αρχίσουν ξανά το κάπνισμα τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα  κατέληξαν οι ερευνητές αφού εξέτασαν  τα ευρήματα  της πανελλαδικής έρευνας της Marc σε 1.202 νοικοκυριά που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν διαδικτυακά  από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη και τον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος, Σταύρο Δρακουλαράκο, κατά την περίοδο του lockdown, το 27,2% των καπνιστών δηλώνει πως καπνίζει περισσότερο και το 7% παραδέχεται πως επέστρεψε στη συνήθεια του τσιγάρου.

Σημειώνεται πως η αύξηση της συχνότητας του καπνίσματος συνδέεται με ομάδες πληθυσμού που αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, άγχος και ανασφάλεια αυτήν την περίοδο.

Ειδικότερα κατά την περίοδο των lockdown, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες δηλώνουν καπνιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν:

-84,3%αυτών  ανησυχία πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους.

-Οι καπνιστές αναφέρουν ως πιο βλαπτικό συστατικό του τσιγάρου, την πίσσα σε ποσοστό54,3%, την νικοτίνη σε ποσοστό 15,5% και το μονοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 11,8%. Το 18,4% των καπνιστών είπε πως δεν γνωρίζει!

-Πάνω από το 88%  και του συνόλου των ερωτώμενων πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.

Τσιγάρο και σχέσεις 

Οι συνέπειες του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών «αντικατοπτρίζονται» στις απαντήσεις των καπνιστών και μη καπνιστών:

  • 51,7% των καπνιστών ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθειά ενοχλεί τον/την σύντροφό τους,
  • 50,5% μη καπνιστών θεωρεί πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά.
  • 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το κάπνισμα αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων και τσακωμών με αγαπημένα τους πρόσωπα.
  • Η μία στις δύο οικογένειες (49%) δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους.
  • 30,7%των μη καπνιστών ανέφερε την οσμή τσιγάρου στον χώρο ως το πιο ενοχλητικό πράγμα όταν ο σύντροφος είναι καπνιστής. Το 22,3% αναφέρει τον καπνό του τσιγάρου και το 14,9% την μυρωδιά στα ρούχα/μαλλιά/χέρια.
  • 61%των μη καπνιστών αναφέρει πως ενοχλείται όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών γιατί δεν αισθάνεται άνετα σε χώρο με καπνό.
  • 13,6% των καπνιστών παραδέχτηκαν πως κρύβουν ότι καπνίζουν από αγαπημένα πρόσωπα ή φίλους.
  • 70,7%των μη καπνιστών θεωρεί πως το κάπνισμα αποτελεί μια ξεπερασμένη συνήθεια, γεγονός που ασκεί μια επιπλέον κοινωνική πίεση στους καπνιστές χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως αποτελεί γι’ αυτούς κριτήριο διακοπής.
  • 60,5%του πληθυσμού δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα. Με την άποψη αυτή συμφωνούν το 63,8% των μη καπνιστών και το 65,6% των πρώην καπνιστών.
  • 37,4%των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει προτείνει σε κάποιον καπνιστή να σταματήσει το κάπνισμα τσιγάρων και να δοκιμάσει μια εναλλακτική λύση.

Έλλειμμα ενημέρωσης για τα εναλλακτικά προϊόντα

Το 51,1% από τους ερωτηθέντες  καπνιστές δήλωσαν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (πάνω από 88%) να πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος. Ενδεικτικό είναι ότι απαντούν:

-Το 48,2% των καπνιστών δήλωσε πως γνωρίζει ελάχιστα ή καθόλου για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος.

-Μόνο το 30% του συνολικού πληθυσμού γνωρίζει ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

-51,6%των καπνιστών αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των συμβατικών τσιγάρων και των εναλλακτικών προϊόντων καπνού.

-Ακόμα και το29,2% όσων χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν ακριβώς τις διαφορές.

-Το 91,1% δηλώνει πως για την επιλογή του σωστού εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η επιστήμη και η τεχνολογία που βρίσκεται σε αυτό.

-58%των καπνιστών δεν επιλέγουν να κάνουν την αλλαγή από τα συμβατικά τσιγάρα καθώς πιστεύουν πως τα εναλλακτικά προϊόντα δεν θα τους καλύπτουν/ικανοποιούν όσο το τσιγάρο.

-45,6%του πληθυσμού πιστεύει πως τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία σε σχέση με το κάπνισμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος, Σταύρος Δρακουλαράκος, δήλωσε ότι «ένα χρόνο μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απευθύναμε προς όλους με στόχο 1.000.000 λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021, βλέπουμε ότι ένας στους τέσσερις κατοίκους στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτή τη βλαβερή συνήθεια». Ο ίδιος δήλωσε την αφοσίωση στην δέσμευση, σημειώνοντας την ανάγκη για «κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών θα σταματήσουμε να πουλάμε τσιγάρα, εντός 10-15 ετών, σε πολλές χώρες του κόσμου».

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ