Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπίδομα θέρμανσης: Ποιες "άμυνες" επιλέγει η κυβέρνηση στο "ράλι" τιμών;

Επίδομα θέρμανσης: Ποιες “άμυνες” επιλέγει η κυβέρνηση στο “ράλι” τιμών;

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα της αγοράς σε σχέση με τη τιμή διάθεσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που προσθέτει έντονους “πονοκεφάλους” στο οικονομικό επιτελείο ενόψει χειμώνα, αλλά και της βεβαρημένης εικόνας, που έχει η Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τις επιδόσεις της στην προσπάθεια για ανάσχεση της ενεργειακής φτώχειας. 

Να σημειωθεί ότι η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, με βάση, όσα  επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στην τρίτη ετήσια διάσκεψή της για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19 Ιουλίου). Σύμφωνα με την Eurostat, το 9,3% του πληθυσμού δεν μπόρεσε να θερμάνει επαρκώς τα σπίτια του το 2022, από 6,9% το 2021.

Επίσης, σε Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου «ομολογείται» ότι, στο πλαίσιο των ανησυχιών για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της συνεχιζόμενης μετάβασης της ΕΕ στην κλιματική ουδετερότητα, το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας θα είναι κρίσιμο τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται, το 2022, πάνω από 41 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά.

Να σημειωθεί ότι περίπου 18% του πληθυσμού, εκτιμάται στην Ελλάδα ότι βρίσκεται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας.

Τούτων δοθέντων  στο 1,5 ευρώ το λίτρο, με βάση προβλέψεις της αγοράς, αναμένεται να διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί, με δεδομένες, τις δημοσιονομικές ανάγκες, να δει πώς θα στηρίξει τους ευάλωτους και να αποτρέψει νέο κύμα ενεργειακής φτώχειας. 

Βέβαια, μόνο μέσα από στοχευμένες δράσεις, καθώς οι ανάγκες στα μέτωπα των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές, είναι μεγάλες, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί επικείμενο κύμα “ψύχους” στα σπίτια των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Έτσι, αφού απορρίφθηκε η περυσινή κίνηση για επιδότηση στην αντλία,  έρχεται μπόνους για οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με όσα είπαν κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, την Τρίτη, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «η επιδότηση στην αντλία ήταν ένα μέτρο που ήρθε εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων, που έφθασε 100 ευρώ το βαρέλι». Όπως είπε ο  υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, ο κ. Θάνος Πετραλιάς, σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 189 εκατ. ευρώ για το 2023 και τα υπόλοιπα για το 2024. Στη χειμερινή περίοδο 2022-2023 το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 280 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η επιδότηση στην αντλία το κόστος έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού  θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Επιπλέον μπαίνει εισοδηματικό όριο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι αλλάζει

•        Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 ευρώ.

•        Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται και όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ ετησίως.

•        Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου δεν ισχύει η διπλή επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ