Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λευκορωσία κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λευκορωσία κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο κάνει λόγο ο ΟΗΕ.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας βίας και καταστολής που κατευθύνεται εσκεμμένα εναντίον εκείνων που αντιτίθενται –ή θεωρούνται ως τέτοιοι– στην κυβέρνηση ή έχουν εκφράσει επικριτικές απόψεις», αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί πως «ορισμένες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει το έγγραφο.

Η έκθεση –που καλύπτει την περίοδο 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2022– στηρίζεται σε συνεντεύξεις με 207 θύματα και μάρτυρες και σε ανάλυση άνω των 2.500 αποδεικτικών στοιχείων, κυρίως φωτογραφιών, βίντεο, ιατρικών και δικαστικών φακέλων.

Τεκμηριώνει «γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της παράνομης στέρησης της ζωής και πολλών περιπτώσεων αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, καθώς και σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και του συνεταιρίζεσθαι, και την άρνηση κανονικής διαδικασίας και ίσης προστασίας του νόμου», δήλωσε η Ελίζαμπετ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ