Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ COVID-19 Β. Κοντοζαμάνης: “Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη"

Β. Κοντοζαμάνης: “Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη”

“Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα για το ΕΣΥ στον ένα χρόνο της πανδημίας και είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο, τώρα που δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη, να μην την δώσουμε όλοι μαζί”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο με τίτλο “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα”, εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Τετάρτη. Η κυβέρνηση ζήτησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και επέμεινε στη διαδικασία αυτή, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου οι διατάξεις του συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Ως προς τα ειδικότερα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, στο επίκεντρο πολλών τοποθετήσεων βρέθηκε η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην διαχείριση της πανδημίας, και η διάταξη με την οποία προβλέπεται η διανομή, με κρατική μέριμνα, σε κάθε πολίτη, μιας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό ανά εβδομάδα, η οποία προορίζεται για ατομική χρήση, χωρίς την ανάγκη διενέργειας της από επαγγελματίες υγείας.
“Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει επείγουσες ανάγκες στη διαχείριση της πανδημίας”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που αναφέρθηκε στo ζήτημα των self test. “Eίναι συμπληρωματική δράση, που έρχεται στα όσα μέχρι σήμερα γίνονται και αφορούν στο τεστ. Τα ταχέα τεστ, οι διαγνωστικοί μοριακοί έλεγχοι συνεχίζονται. Έχουμε ξεπεράσει τους 50.000 διαγνωστικούς ελέγχους, ημερησίως στη χώρα και ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε την στρατηγική μας, σε ό,τι αφορά το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, τα τεστ αυτά δεν υπολείπονται των προδιαγραφών που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία”, είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι έχουν όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις.
Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι παρά τις δυσκολίες ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα για να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ως προς την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά του κορονοϊού, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι “το δημόσιο σύστημα υγείας, οι κρατικές δομές, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης”. Σημείωσε όμως ότι η επίταξη είναι ένα εργαλείο που η κυβέρνηση το νομοθέτησε από την αρχή της πανδημίας και όταν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει, το έκανε, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Β. Ελλάδα. Τώρα, όπως είπε, “υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, και αυτή τη στιγμή “στην Αθήνα μόνο, από τις 233 κλίνες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, οι 174 έχουν διατεθεί στο Δημόσιο και οι υπόλοιπες είναι καλυμμένες, με ελάχιστες εξ αυτών να παραμένουν κενές”.
“Διακομίσαμε περιστατικά μη κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε κλίνες εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό, στο δημόσιο σύστημα υγείας. Που το δημόσιο σύστημα υγείας, όλη αυτή την περίοδο μπορεί και διαχειρίζεται με επιτυχία τον κορονοϊο. Και ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει – και αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε – κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, απλές κλίνες”, είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε: “Κάναμε το αυτονόητο. Μεταφέραμε περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.
Αλλά και στο ΚΚΕ που υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε επιτάξεις χωρίς αποζημιώσεις, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι “ζούμε σε δημοκρατικό κράτος και η επίταξη προβλέπει και αποζημίωση – και δεν μιλάμε για δήμευση του ιδιωτικού τομέα”. Η επίταξη έχει κόστος, επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός. “Όποτε χρειάστηκε το επωμιστήκαμε και όποτε χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Και οι γιατροί, οι οποίοι επιτάχθηκαν τις δύσκολες αυτές ώρες, θα αποζημιωθούν”.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ