Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΑ. Σιάμισιης: Το πλάνο για τις ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα της...

Α. Σιάμισιης: Το πλάνο για τις ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα της HelleniQ Energy

Σε “πράσινη τροχιά” ήδη με το πρόγραμμα Vision 2025 ο Όμιλος της HelleniQ Energy, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2023 σε επενδυτές και αναλυτές προχωρά δυναμικά στην στρατηγική της κι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινώσει δύο εξαγορές στον κλάδο των ΑΠΕ. Με βάση πληροφορίες η μία εξαγορά αναμένεται να αφορά υποδομή στην Κύπρο, ενώ αναμένεται, με τις κινήσεις, αυτές να υπάρξει άμεσο αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2022 υπήρξε προσθήκη περίπου 300 MW εγκατεστημένης ισχύος  στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Η συνολική ισχύς ΑΠΕ σε λειτουργία του ομίλου ανέρχεται στα 341 MW και ο στόχος είναι να φτάσει άμεσα το 1 GW.

Να σημειωθεί ότι χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φτάνει πλέον στα 3,1 GW,  σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σιάμισιης. Παράλληλα,  ο Όμιλος “κοιτάζει” και τα εναλλακτικλά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και τις εξελίξεις συνολικά στο πεδίο αυτό. 

Έτσι με βάση τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ομίλου, τα έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) στο  διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης.  Επίσης, είναι  κοντά η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την πιλοτική επένδυση σε “πράσινο” υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. 

Παράλληλα, σταθμίζεται το πώς ο Όμιλος θα προχωρήσει σε υποδομές  δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας με στόχο την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Για το έργο αυτό, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας. 

Πάντως όπως είπε ο κ. Σιάμισιης,  παρότι πρόκειται για μία σχετικά δοκιμασμένη τεχνολογία, η HelleniQ Energy βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το πιλοτικό έργο για το πράσινο υδρογόνο, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης αλλά και διαχείρισης ενέργειας, με σημαντικές συνέργειας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Υδρογονάνθρακες

Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι για φέτος δεν αναμένονται αποφάσεις για ερευνητική γεώτρηση. Αυτήν την περίοδο, όπως είπε, αξιολογούνται τα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών (2D) στα δύο θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά – Νοτιοδυτικά Κρήτης), που έγιναν σε συνεργασία με την ExxonMobil, καθώς και των τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών που υλοποιήθηκαν στα οικόπεδα Block 2, BlockIonio και Block 10.

Οι προβλέψεις για την αγορά καυσίμων

Σε σχέση με το μέχρι τώρα core business του Ομίλου τα καύσιμα, ο κ. Σιάμισιης, είπε ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και των διεθνών περιθωρίων διύλισης τον Απρίλιο και τον Μάρτιο δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης καυσίμων λόγω της τουριστικής περιόδου αναμένεται να συμβάλει θετικά. Αναμένεται πάντως βελτίωση στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Ήδη, βέβαια, η ζήτηση καυσίμων κίνησης βελτιώθηκε κατά 5%, ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ενώ  η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων αυξήθηκε κατά 25%. Αντίθετα η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων υποχώρησε κατά 2% σημείωσε η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων. Σημαντικά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές, στο 60% του όγκου πωλήσεων, ενώ στην εγχώρια αγορά οι συνολικές πωλήσεις καυσίμων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες οδήγησαν στη μείωση των αναγκών για πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είπε, πάντως, ο CEO του Ομίλου, υπάρχουν αβεβαιότητες για το μέλλον, που δεν μπορεί να παραβλεφθούν. 

Ενισχυτικά των αποτελεσμάτων ήταν και τα όσα συνεισέφερε στον Όμιλο η Elpedison αλλά και η ΔΕΠΑ όπου μετέχει.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €404 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €252 εκατ.. 

Παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, η Εταιρεία συνεχίζει να πετυχαίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο Α’ τρίμηνο του 2022, η θετική πορεία αποτυπώνεται τόσο σε αυξημένες πωλήσεις, όσο και σε αύξηση της κερδοφορίας. Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 3,7 εκατ. τόνους (+12%), με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 27%, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών όγκων πωλήσεων. 

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, καθώς διαμορφώθηκαν στα €155 εκατ.. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι λόγω τιμών είναι περίπου €426 εκατ. μείωση, καθώς οι ζημιές στα αποθέματα στο φετινό Α’ τρίμηνο λόγω της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων στη Διύλιση και στη Λιανική Εμπορία στην Ελλάδα ανέρχονται σε €145 εκατ., συγκριτικά με τα €281 εκατ. κέρδη αποτίμησης αποθεμάτων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ