Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑν δεν ήταν και η Christine...

Αν δεν ήταν και η Christine…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δώρο 41 δισ. έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο εγχώριο banking, το 2020. Στοιχείο, που προκύπτει από τους ισολογισμούς 2020, με το ποσό που αντλήθηκε-για κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά- να ξεπερνά το 10% του ενεργητικού τους.

Ειδικότερα, η Eurobank άντλησε ρευστότητα 8,02 δισ. (ήτοι το 11,8% του ενεργητικού), η Εθνική 10,5 δισ. (13,6%), η Alpha Bank 11,9 δισ (17%), η Πειραιώς 11 δισ. (15,4%).    

Μέσω του μηχανισμού της ΕΚΤ, οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τα αρνητικά επιτόκια, καθώς η μακροπρόθεσμη ρευστότητα “τιμολογείται” με αρνητικό επιτόκιο 0,25%, ίσο με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα.    

Ελάχιστα γνωστή είναι άλλη μία πρόνοια της Φρανκφούρτης, που μας εξήγησε πηγή της ΕΚΤ και αφορά στο bonus που προβλέπεται- για το 2021- για τις τράπεζες που θα διατηρήσουν σταθερό το υπόλοιπο των δανείων, πολύ δε περισσότερο αν καταφέρουν να αυξήσουν τις χορηγήσεις.    

Στις 75 μ.β το επιπλέον δώρο καθώς η “τιμολόγηση” θα γίνεται με αρνητικό επιτόκιο 1% (αντί για αρνητικό 0,25%) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κάθε όμιλο ξεχωριστά.      

Αναλυτικότερα, μία τράπεζα μπορεί να αντλεί ρευστότητα, να μην χρηματοδοτεί αλλά να την επιστρέφει ως κατάθεση στην ΕΚΤ εξασφαλίζοντας μία απόδοση 0,75%.

Ενέργεια, που αντιστοιχεί συνολικά για τις 4 συστημικές σε ένα δώρο, σχεδόν, 13,5 δισ. για το 2021, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευθεί πως το ΡΕΡΡ θα διαρκέσει (τουλάχιστον) μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022.      

– Για να τα λέμε όλα, κύριοι τραπεζίτες μας-      

– ο…κουμπάρος- 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img